Variace šneků z listového těsta

Nejrychlejší občerstvení, kde dáme na výběr každému, kdo si u nás chce dát něco na zub, jsou všelijaké tyčinky, rolády a šneci z listového těsta. 

Jednak jsou snadné a dokáží je napéct i děti, dále existuje nepřeberné množství variant a nakonec vždycky doma najdeme něco, čím je naplníme. Dnes to bude několik druhů šneků, které jsem ochutnala na batelovské sousedské slavnosti od paní Báry. 

Ingredience
  • 1 balení listového těsta
  • kečup
  • bylinky
  • dle chuti hořčice/česnek
  • plátky sýru
  • niva
  • šunka
  • salám
  • kukuřice
  • paprika
  • sezamové semínko
  • drcený kmín

„Normálně tam dávám kečup, máme domácí lisovaný česnek v sádle ve skleničce, tak ten tam taky dávám. Potřu to velkou vrstvou vrstvou protlaku. Pak tam dám sýr, šunku, cibuli. V jednom je kukuřice, v jednom je niva, v dalším je tvrdý salám, já jsem to tak nakombinovala, že tam je všechno možné. Hlavně hodně toho kečupu,“ směje se paní Bára. 

A jelikož kolem nás řádily děti, raději vezmu recept znovu od začátku. Nejprve si rozválíme listové těsto na válu. V misce si můžeme smíchat kečup se sušenými bylinkami nebo se lžičkou hořčice nebo, jak doporučovala paní Bára s prolisovaným česnekem v sádle. Plát těsta pak poklademe podle zásob v ledničce - plátky sýru, šunky, trvanlivého salámu či kolečky cibule. Vyloženě závisí na tom, jaké zbytky máte v ledničce, kterých se třeba i potřebujete zbavit – půl plechovky kukuřice, klidně. Skrojek nivy? Také chutná skvěle. Na malé kostičky nakrájená paprika? I ta se hodí. 

Placku zamotáme do rolády jako štrůdl a nakrájíme na kolečka. Naklademe je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem, nebo třeba kmínem či sezamovým semínkem. Pečeme na 170 stupňů dozlatova.

autor: dak

Související