Variace šneků z listového těsta
Nejrychlejší občerstvení, kde dáme na výběr každému, kdo si u nás chce dát něco na zub, jsou všelijaké tyčinky, rolády a šneci z listového těsta.
Jednak jsou snadné a dokáží je napéct i děti, dále existuje nepřeberné množství variant a nakonec vždycky doma najdeme něco, čím je naplníme. Dnes to bude několik druhů šneků, které jsem ochutnala na batelovské sousedské slavnosti od paní Báry.
- 1 balení listového těsta
- kečup
- bylinky
- dle chuti hořčice/česnek
- plátky sýru
- niva
- šunka
- salám
- kukuřice
- paprika
- sezamové semínko
- drcený kmín
„Normálně tam dávám kečup, máme domácí lisovaný česnek v sádle ve skleničce, tak ten tam taky dávám. Potřu to velkou vrstvou vrstvou protlaku. Pak tam dám sýr, šunku, cibuli. V jednom je kukuřice, v jednom je niva, v dalším je tvrdý salám, já jsem to tak nakombinovala, že tam je všechno možné. Hlavně hodně toho kečupu,“ směje se paní Bára.
A jelikož kolem nás řádily děti, raději vezmu recept znovu od začátku. Nejprve si rozválíme listové těsto na válu. V misce si můžeme smíchat kečup se sušenými bylinkami nebo se lžičkou hořčice nebo, jak doporučovala paní Bára s prolisovaným česnekem v sádle. Plát těsta pak poklademe podle zásob v ledničce - plátky sýru, šunky, trvanlivého salámu či kolečky cibule. Vyloženě závisí na tom, jaké zbytky máte v ledničce, kterých se třeba i potřebujete zbavit – půl plechovky kukuřice, klidně. Skrojek nivy? Také chutná skvěle. Na malé kostičky nakrájená paprika? I ta se hodí.
Placku zamotáme do rolády jako štrůdl a nakrájíme na kolečka. Naklademe je na plech s pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme ještě posypat strouhaným sýrem, nebo třeba kmínem či sezamovým semínkem. Pečeme na 170 stupňů dozlatova.
Související
-
Rychlá podzimní omáčka k těstovinám
Než opadá listí ze stromů, budeme obklopeni jeho ohnivými odstíny. Nechme se jimi inspirovat i v kuchyni.
-
Rozmačkané brambory
Brambory jsou opravdu úžasné a na podzim, kdy bývají čerstvě vykopané ze země, chutnají nejlépe v těch nejjednodušších úpravách.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka