Čokoládový fondant

Někdo říká fondán, někdo fondant, na tom ale vůbec nesejde. Důležité je, že jde o dezert, který když se naučíme, oslníme pak u stolu naprosto kohokoliv.

Fondant je totiž v ústech naprosto se rozplývající čokoládová bábovička. Navíc, když ji nakřupneme vidličkou, z prostředka vyteče hustá čokoláda. Hodí se ke slavnostním obědům.

180 g másla

100 g kakaa holandského typu

200 g tmavé čokolády (50% kakaa)

4 vejce

4 žloutky

200 g třtinového cukru

180 g hladké mouky

ostružiny (jiné ovoce) na ozdobení

cukr na poprášení

Nejprve si rozpustíme máslo s čokoládou ve vodní lázni. V jiné misce smícháme vajíčka a žloutky s cukrem, ale pozor, nešleháme, vnitřek by ani při krátkém pečení nemusel zůstat tekutý. Opatrně zašleháme čokoládu s máslem a úplně nakonec mouku.

Šéf národního týmu kuchařů Jan Horký k pečení fondánu v jednotlivých formičkách plněných do tří čtvrtin, dodává několik dalších důležitých tipů: „Mám vyzkoušeno, že se to má péct 7 minut v rozpálené troubě na 180 stupňů. Důležité je dát pod to nějakou mřížku nebo dírkovaný plech, aby to teplo mohlo všude cirkulovat. Když se to dopeče, tak se to musí nechat chvilku stát, aby se dezert odlepil od stěn formiček. Když je přepečený, tak na povrchu popraská a uvnitř nebude tekutý. Fondán je bábovička, kterou když rozkrojíte, tak vám to musí téct,“ říká kuchař.

Zdobit můžeme práškovým cukrem a ovocem, třeba ostružinami a kopečkem zmrzliny. Podáváme teplé.

autor: dak

Související

  • Makronky

    Makronky jsou francouzské cukroví, které je v posledních letech velmi oblíbené i u nás.

  • Povidlová náplň do koláčků

    Před námi je ideální víkend na pořádání svatby. Ještě nejsou prázdniny, počasí přeje a dobroty, když se povedou, se ani nestihnou zkazit.