Makronky

Makronky jsou francouzské cukroví, které je v posledních letech velmi oblíbené i u nás.

Makronky seženete od nejrůznějších cukrářek a cukráren ve všech možných barvách a příchutích.

Jejich příprava však nebývá snadná, a cukrářky přiznávají, že než se jim povedly, absolvovaly hodně nepovedených pokusů. Proto je dnešní dobrota než podrobný návod, spíše inspirace, a abychom také dokázali dřinu cukrářek ocenit.

O makronkách mi povídala Eva Macálková z Jemnice: „Jsou to v podstatě sněhové pusinky z bílků, cukru a mandlové mouky,“ prozrazuje.

Bílkové těsto:

120 g jemně mletých mandlí

150 g moučkového cukru

90 g bílku (cca ze 3 vajec), nejlépe den odleželých (v chladničce)

50 g krupicového cukru

Potravinářské barvivo (podle náplně)

Krém:

100 ml smetany ke šlehání

200 g čokolády hořké

100 g moučkového cukru

cca 200 ml příchutě (pistáciové pasty, ovocného pyré, likéru atd.) 

Zní to velmi jednoduše, máme smíchat 120 gramů mletých mandlí s moučkovým cukrem, rozmixovat v mixéru a pak přesít přes sítko. Výsledkem je hladká sladká mouka. Děláme-li pistáciové makronky, můžeme nahradit polovinu mandlí nesolenými pistáciemi. Pak vyšleháme 2 bílky s krupicovým cukrem do pěny, přidáme potravinářskou barvu a pustíme se do šlehání pevného sněhu. Do něj přisypeme mandlovou mouku a opatrně mícháme, dokud nebude konzistencí připomínat lávu a roztékat se pomalu.

Na plech se pusinky nejlépe dávají z cukrářského sáčku. Tam je necháme až hodinu zaschnout, pak pečeme už jen asi deset minut.

Náplň

„Základem toho krému je čokoláda svařená se smetanou, vlastně čokoládová ganáž. Potom se to ochucuje likérem, ovocným pyré nebo u těch pistáciových makronek oříškovou pastou, takže v ní nejsou žádné kousky,“ vysvětluje Eva Macálková.

Vyšleháme celé máslo s deseti deky moučkového cukru a pak postupně zašleháváme příchuť podle svého výběru. Upečené makronky otočíme a na polovinu z nich opět cukrářským sáčkem vytlačíme krémovou náplň. Přiklopíme druhou polovinou a už si jen pochutnáváme.

autor: dak

Související

  • Kynutý ovocný koláč

    Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.

  • Borůvkový tvaroh

    Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.

  • Citrónové minimufiny s matcha krémem

    Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.