Povidlová náplň do koláčků
Před námi je ideální víkend na pořádání svatby. Ještě nejsou prázdniny, počasí přeje a dobroty, když se povedou, se ani nestihnou zkazit.
Nachomýtla jsem se k přípravě miniaturních svatebních koláčků, které se celé obalují v cukru a chutnají tak, že krabička výslužky je skoro málo.
Kolem přípravného stolu sedí vždycky skupina žen, povídají, jedna zadělává těsto, další chystá náplně, několik jich plní, jiná hlídá troubu a další balí do cukru. A když se na takové akci zeptáte na recept, odpoví vám všichni najednou.
Jak na voňavou, sladkou a nelepivou povidlovou náplň tedy postupně, radí Věra, Broňa a Zdenka: „My dáváme povidla, rozředí se trochu rumem ta povidla, protože rum je do všeho, že. Povidla, rum, badyán a perník, nastrouhaný perník. A přidá se cukr.“
200 g povidel
2 - 3 lžíce rumu
2 lžíce moučkového cukru
Perník na strouhání
Mletý badyán
A já už jen dodám, že na dvě stě gramů povidel potřebujeme asi dvě až tři lžíce tuzemáku na ovonění, dvě lžíce moučkového cukru, dochutíme mletým badyánem a nachystáme si perník na strouhání. Ten samozřejmě přidáváme po troškách, dokud nedostaneme tu správnou konzistenci.
Aby se to nelepilo…
„Aby se to nelepilo, aby to v tom těstě šlo dobře zadělat, tak to musí být malinko hustší, ta povidla,“ zní další rady. „Když jsou povidla řídký, tak se do nich nastrouhá perník, nebo dneska se strouhají i piškoty, aby to z těch buchtiček neteklo.“
Může se stát, že to s perníkem přeženeme a náplň naopak zhoustne. Pak stačí naředit trochou rumu, protože ten nikdy nezaškodí, a v troubě se samozřejmě alkohol odpaří. Povidlová náplň ke správným svatebním koláčkům patří.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.