Povidlová náplň do koláčků

Před námi je ideální víkend na pořádání svatby. Ještě nejsou prázdniny, počasí přeje a dobroty, když se povedou, se ani nestihnou zkazit.

Nachomýtla jsem se k přípravě miniaturních svatebních koláčků, které se celé obalují v cukru a chutnají tak, že krabička výslužky je skoro málo.

Kolem přípravného stolu sedí vždycky skupina žen, povídají, jedna zadělává těsto, další chystá náplně, několik jich plní, jiná hlídá troubu a další balí do cukru. A když se na takové akci zeptáte na recept, odpoví vám všichni najednou.

Jak na voňavou, sladkou a nelepivou povidlovou náplň tedy postupně, radí Věra, Broňa a Zdenka: „My dáváme povidla, rozředí se trochu rumem ta povidla, protože rum je do všeho, že. Povidla, rum, badyán a perník, nastrouhaný perník. A přidá se cukr.“

200 g povidel

2 - 3 lžíce rumu

2 lžíce moučkového cukru

Perník na strouhání

Mletý badyán

A já už jen dodám, že na dvě stě gramů povidel potřebujeme asi dvě až tři lžíce tuzemáku na ovonění, dvě lžíce moučkového cukru, dochutíme mletým badyánem a nachystáme si perník na strouhání. Ten samozřejmě přidáváme po troškách, dokud nedostaneme tu správnou konzistenci.

Aby se to nelepilo…

„Aby se to nelepilo, aby to v tom těstě šlo dobře zadělat, tak to musí být malinko hustší, ta povidla,“ zní další rady. „Když jsou povidla řídký, tak se do nich nastrouhá perník, nebo dneska se strouhají i piškoty, aby to z těch buchtiček neteklo.“

Může se stát, že to s perníkem přeženeme a náplň naopak zhoustne. Pak stačí naředit trochou rumu, protože ten nikdy nezaškodí, a v troubě se samozřejmě alkohol odpaří. Povidlová náplň ke správným svatebním koláčkům patří.

autor: dak