Vanilkové rohlíčky bez cukru

Diabetik to má těžké. Vánoce si bez cukru, sladkých dobrot a kalorických náloží neumíme udělat, ale vlastně ani představit. Co s tím, když je pro vás cukr doslova nežádoucí?

Zamlsat si přesto můžeme, existují totiž speciální recepty, které ty klasické nezdravé cukry dovedou nahradit. Důležité je pořídit si mandlovou mouku, ta se používá nejen při bezlepkovém, ale i nízkosacharidovém pečení, a to je přesně to, co nás teď zajímá.

Ingredience
  • 130 g mandlové mouky
  • 80 g změklého másla
  • 1 vejce
  • ¼ lžičky kypřicího prášku
  • vanilková esence

Navíc cukroví z ní je křehké a díky chuti mandlí i lehce nasládlé. Horší je to s cenou, ale párkrát za rok se to určitě dá. Budeme tedy potřebovat 130 gramů mandlové mouky, 80 gramů změklého másla, 1 vajíčko, čtvrt lžičky kypřicího prášku a vanilkovou esenci. Ta se prodává v malé lahvičce vedle esencí citronových nebo rumových a docela se hodí mít ji doma v zásobě. Na vanilkový cukr totiž můžeme u cukroví pro diabetiky zapomenout. 

Ze všech ingredience vytvoříme těsto, které poté vložíme na 30 minut odležet do lednice. Pak si předehřejeme troubu na 160 stupňů, a zatímco se nahřívá, tvarujeme z těsta rohlíčky. 

Vyskládáme je na pečicí papír položený na plechu, a když je plný, pečeme asi patnáct minut.

Pokud pro vás není základní těsto od mandlí dostatečně sladké, dá se dosladit čekankovým sirupem nebo troškou extraktu ze stévie. V cukru se po dopečení obalovat samozřejmě nebudou, ale pokud je chcete mít krásně bílé, obalte je v kokosové mouce.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.