Pekanový koláč

Kdo má cukroví napečeno a odloženo v krabicích na balkóně, aby se rozleželo, může si na víkend ke kávě dát třeba koláč s příchutí pekanových ořechů a javorového sirupu.

Pekanové ořechy se trochu podobají vlašským, ale jsou tvarem takové učesanější, uhlazenější a chuťově trošičku sladší. Proto se budou hodit do koláče, který se peče v jižních státech Spojených států.

Ingredience
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • Náplň:
  • 150 g pekanových ořechů
  • 250 ml javorového sirupu
  • 4 vejce
  • 50 g cukru
  • 50 g hladké mouky
  • trocha skořice a muškátového květu

Na svých cestách se jej naučila i Petra Tajovský Pospěchová z Veselého Žďáru a takto ho peče. „Nejdříve se z hladké mouky, másla a cukru udělá drobenka a do ní se přidá vajíčko. Promíchané těsto se nechá odležet v chladničce a mezitím si člověk může nachystat tu náplň.“

„Není to šetrný recept. Pekanových ořechů asi 150 gramů, čtvrt litru javorového sirupu, čtyři vajíčka, potom trochu cukru, asi 50 gramů a stejně malinkou mouky. Ještě tam dávám koření – malinko skořice a muškátového květu. To se všechno promíchá. Těsto z ledničky se špatně válí, je to jako linecké, ale po rozválení asi na tři milimetry dá se do formy, pak se to šupne zpátky do ledničky zase na půl hodiny, aby to prochladlo, a nakonec se do toho vylije ta směs a peče se to určitě alespoň tři čtvrtě hodiny.“

Přibližná teplota pečení je podle Petry 160 stupňů, ale záleží, jak peče vaše trouba. Po tři čtvrtě hodině koláč raději zkontrolujte! Kdo chce mít pekanové ořechy na koláči pěkně narovnané, může tomu věnovat čas, ale když je necháte v náplni promíchané jen tak a ony se pěkně propečou, tak nikoho nebude zajímat, jestli byly poskládané do kroužku nebo do hvězdice.

autor: dak

Související