Čočkový salát s hlívou ústřičnou

Největší audioportál na českém internetu

Čočkový salát, ilustrační foto | Foto: Martin Čuřík

Čočkový salát s hlívou ústřičnou

Dnes si dáme luštěniny. Jsou plné bílkovin i minerálů a velmi dobře chuťově zastanou maso, pokud se mu chceme na nějakou dobu vyhnout. Čočku známe nejčastěji připravovanou na kyselo s okurkou a chlebem. Mám trochu jiný tip, který mi už před časem dal šéfkuchař Svatoslav Rychtecký z měšťanského pivovaru v Polné.

Ingredience
  • 300 g čočky
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 červená cibule
  • jarní cibulka
  • tymián
  • máslo
  • sůl, pepř

Na čočkový salát nebudeme potřebovat příliš mnoho ingrediencí, ale jednu z nich možná doma nemáme – při nákupu proto vezměme menší balení hlívy ústřičné, stačí jí dvacet deka. Zbytek je snadný, třicet deka čočky, deset deka sušených rajčat, jednu červenou cibuli, máslo, bylinky, pepř a sůl.

Tady je návod: "Čočku uvaříme doměkka a slijeme přebytečnou vodu. Poté si  na pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme máslo, nakrájíme si nahrubo jednu červenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a sušená rajčata. Až to budeme mít orestované, přidáme uvařenou čočku a také na zjemnění máslo, aby to nebyla jen sypká směs, ale pěkně krémová. Prohřejeme, přidáme jarní cibulku, můžeme tymián, ochutíme solí a pepřem a podáváme na talíř," říká kuchař.

Takto upravená čočka poslouží jako netradiční příloha k masu, ale chutná výborně i jako samostatné jídlo.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat