Čočkový salát s hlívou ústřičnou
Dnes si dáme luštěniny. Jsou plné bílkovin i minerálů a velmi dobře chuťově zastanou maso, pokud se mu chceme na nějakou dobu vyhnout. Čočku známe nejčastěji připravovanou na kyselo s okurkou a chlebem. Mám trochu jiný tip, který mi už před časem dal šéfkuchař Svatoslav Rychtecký z měšťanského pivovaru v Polné.
- 300 g čočky
- 200 g hlívy ústřičné
- 100 g sušených rajčat
- 1 červená cibule
- jarní cibulka
- tymián
- máslo
- sůl, pepř
Na čočkový salát nebudeme potřebovat příliš mnoho ingrediencí, ale jednu z nich možná doma nemáme – při nákupu proto vezměme menší balení hlívy ústřičné, stačí jí dvacet deka. Zbytek je snadný, třicet deka čočky, deset deka sušených rajčat, jednu červenou cibuli, máslo, bylinky, pepř a sůl.
Tady je návod: "Čočku uvaříme doměkka a slijeme přebytečnou vodu. Poté si na pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme máslo, nakrájíme si nahrubo jednu červenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a sušená rajčata. Až to budeme mít orestované, přidáme uvařenou čočku a také na zjemnění máslo, aby to nebyla jen sypká směs, ale pěkně krémová. Prohřejeme, přidáme jarní cibulku, můžeme tymián, ochutíme solí a pepřem a podáváme na talíř," říká kuchař.
Takto upravená čočka poslouží jako netradiční příloha k masu, ale chutná výborně i jako samostatné jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka