Čočkový salát s hlívou ústřičnou

Dnes si dáme luštěniny. Jsou plné bílkovin i minerálů a velmi dobře chuťově zastanou maso, pokud se mu chceme na nějakou dobu vyhnout. Čočku známe nejčastěji připravovanou na kyselo s okurkou a chlebem. Mám trochu jiný tip, který mi už před časem dal šéfkuchař Svatoslav Rychtecký z měšťanského pivovaru v Polné.

Ingredience
  • 300 g čočky
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 červená cibule
  • jarní cibulka
  • tymián
  • máslo
  • sůl, pepř

Na čočkový salát nebudeme potřebovat příliš mnoho ingrediencí, ale jednu z nich možná doma nemáme – při nákupu proto vezměme menší balení hlívy ústřičné, stačí jí dvacet deka. Zbytek je snadný, třicet deka čočky, deset deka sušených rajčat, jednu červenou cibuli, máslo, bylinky, pepř a sůl.

Tady je návod: "Čočku uvaříme doměkka a slijeme přebytečnou vodu. Poté si  na pánvi nebo v hrnci si rozehřejeme máslo, nakrájíme si nahrubo jednu červenou cibuli, přidáme nakrájenou hlívu a sušená rajčata. Až to budeme mít orestované, přidáme uvařenou čočku a také na zjemnění máslo, aby to nebyla jen sypká směs, ale pěkně krémová. Prohřejeme, přidáme jarní cibulku, můžeme tymián, ochutíme solí a pepřem a podáváme na talíř," říká kuchař.

Takto upravená čočka poslouží jako netradiční příloha k masu, ale chutná výborně i jako samostatné jídlo.

autor: dak

Související

  • Čočka s jogurtem

    Čočka nakyselo je takový klasický pokrm české kuchyně – i když se luštěniny jí všude ve světě, tak většinou v jiné úpravě. 

  • Kyperská dobrota – čočka s rýží

    Nedávno jsem dostala tip na neuvěřitelně rychlé jídlo, ale moje první reakce byla podobná, jako u většiny lidí – cože? Čočka s rýží? Ale ano, je to tak. Tuto dobrot...

  • Čočka s uzeným

    Máte také resty, že jste si letos nestihli dát na nový rok čočku? Můžete to dohonit a dát si ji s výborným uzeným. Na čočce mi vadí jediná věc, že si člověk musí na...