Čočka s uzeným

Máte také resty, že jste si letos nestihli dát na nový rok čočku? Můžete to dohonit a dát si ji s výborným uzeným. Na čočce mi vadí jediná věc, že si člověk musí na vaření vzpomenout včas a namočit ji. Pak už to jde všechno jako po másle. Takže až si koupím pořádný kus uzeného a zároveň si vzpomenu na to, abych hodila čočku do vody, můžu mít druhý den skvělý oběd pro celou rodinu.

uzené maso na vývar
500g čočky
2 menší cibule
1 lžíce sádla
2 lžíce mouky
sůl, ocet

Šéfkuchař Ladislav Havlíček totiž říká, že nejlépe čočka chutná z uzeného vývaru: „Nejradši bych tu čočku uvařil v tom vývaru, co se v něm vaří maso, aby čočka chytla uzenou vůni. Vody bych dal jenom tolik, aby se na konci nemusela slévat.“

Do čočky pak přimícháme cibulovou jíšku udělanou na domácím sádle. Mouky dát jen trochu, aby měla správnou hustotu, a cibuli není nutno smažit, stačí zapěnit, radí zkušený kuchař. Dochutí se solí, pepřem a octem. „Někdo dává majoránku, někdo česnek, ale já česnek do čočky moc nepreferuju,“ přiznává Ladislav Havlíček.

Ať už česnek a majoránku přidáte nebo ne, s chutěmi je nutno si doslova pohrát, aby čočka nakonec byla akorát. Na talíř pak k čočce přiložíme plátek uzeného z vývaru, kyselou okurku, čerstvý chleba a dohromady je to úžasné. Tak si nechte chutnat!

autor: dak