Jarní salát s chřestem

Brzy bude chřestová sezóna a milovníci chřestu nebudou mluvit o ničem jiném – věřte mi, znám jich několik a každý rok je to stejné. S chřestem se dá dělat spousta věcí, kombinovat jej s masem, přidávat do salátů, přelévat omáčkami, nebo si jej dát len lehce povařený na másle. Já mám ale pro dnešek tip na salát plný vitamínů a syté zelené barvy.

1 svazek chřestu
2 vařená vejce
saláty dle chuti: hrst polníčku, rukola, mladý špenát
pórek
jarní cibulka
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
citronová šťáva dle chuti

Základem salátu je chřest, a natvrdo vařená vajíčka.Kromě toho potřebujeme ještě pórek, jarní cibulku a čerstvé jarní saláty, které už jsou k mání – polníček, rukola, mladý špenát a třeba i srdíčko římského salátu. Nejprve si povaříme chřest se špetkou soli a lžičkou cukru, ale ne úplně doměkka. Čerstvé saláty opláchneme, pórek a jarní cibulku nakrájíme na kolečka a můžeme chystat na talíře. Dospod listy salátu a kolečka a nahoru ke každé porci polovinu vařeného vajíčka a pár stonků chřestu. Salát doladíme čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a kapkou olivového oleje na dochucení.

Jaro je pro náš jídelníček skvělé období – tak si nechte chutnat!

autor: dak