Chřest jako příloha
Zahlédla jsem v prodejnách svazky chřestu – zelený nebo bílý, je právě teď k mání v čerstvém stavu a je nám k dispozici pro kuchyňské experimenty.
Proč zařadit chřest do jídelníčku, tak to vám povím: podle odborníků nám chřest prospívá při onemocnění ledvin a močového měchýře, dále pomáhá při potížích s játry a žlučníkem a velmi příznivě působí na srdce, krevní oběh a nervovou soustavu. A pozor, v dnešní době, kdy stále sedíme a málo se hýbeme, takže nás bolí záda, je dobré vědět, že chřest také ulevuje od bolesti zad.
Pokud si právě říkáte, že by to chtělo vyzkoušet, pak máte více možností – chřest se totiž dá podávat jako samotný hlavní chod, ale je to zároveň i výborný doplněk k masu nebo rybě. Dá se upravovat tepelně - zapékat či vařit.
Když si chřest koupíme, měli bychom ho zpracovat nejpozději do dvou dnů, a do té doby ho máme skladovat při teplotě 2 – 4 stupně. Mražený vydrží půl roku.
svazek chřestu
plátky slaniny
lžíce másla
uzená kotleta
Nejznámější úpravou je lehce povařený svazek chřestu přelitý holandskou omáčkou, o té jsme si už také v dobrotách povídali. Právě takto upravený chřest je skvělou přílohou k uzenému masu a bramborám, doporučuje šéfkuchař Jaroslav Petrů: „Není špatná uvařená uzená kotleta a k ní udělat svazky tří stonků chřestu zabalené do plátku anglické slaniny lehce osmažené na pánvičce na másle. Přelijeme holandskou omáčkou a k tomu podáváme vařený brambor.“
Brambory s uzeným masem ozvláštní svazek chřestu s anglickou slaninou, přelitý holandskou omáčkou. Barevný a zdravý oběd určitě potěší všechny milovníky dobré kuchyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.