Česnekové těstoviny
Oblíbené eintopfy neboli jídla z jednoho hrnce se dají udělat opravdu téměř z jakýchkoli surovin, včetně těstovin. Běžně to nebývá zvykem, těstoviny se vaří zvlášť, ale našla jsem recept, kde to takhle opravdu jde.
Nepotřebujeme ani spoustu surovin, ani hodně času, a to je obojí velká výhoda pro vaření během všedního dne. Potřebujeme jen těstoviny, trochu vývaru, smetany, sýr a česnek!
- 250 g těstovin
- 500 ml vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 lžíce másla
- 30 g parmazánu
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky na ozdobu
Uvaříme v širokém kastrolu nebo velké pánvi a začneme tím, že si rozpálíme olej, ve kterém rozvoníme 4 na plátky nakrájené stroužky česneku. Hlídáme, aby nezhnědnul a nespálil se, protože pak je hořký. Pak vlijeme půl litru vývaru – může být zeleninový i drůbeží, záleží, jaký máte právě k dispozici. Přidáme čtvrt litru smetany na vaření a lžíci másla na zjemnění.
Promícháme a vsypeme půl balíčku těstovin, pokud vaříme pro více lidí, použijeme větší nádobu a všechny ingredience zdvojnásobíme, abychom mohli uvařit celý balíček.
Vhodné jsou těstoviny, které se nevaří příliš dlouho – torti, fussilli nebo třeba i špagety. Promícháme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a přivedeme k varu. Potom vaříme na mírném ohni podle doporučené doby vaření daných těstovin, obvykle to je kolem deseti minut. Nakonec vmícháme strouhaný parmezán a ozdobíme bazalkou, petrželkou, nebo oreganem.
Související
-
Těstoviny s pečenou červenou řepou
Dnes si dáme těstoviny a doplníme je několika ingrediencemi výrazné chuti. Dohromady nám pak dají výživné a lehké jídlo plné barev. Hlavní přísadou bude červená řepa.
-
Čerstvé těstoviny linguine s hříbkovou omáčkou
Čerstvé těstoviny se neprodávají tak často, jako ty běžné, sušené, ale kdo je jednou ochutná, zjistí, že mají něco do sebe a občas si je bude chtít dopřát.
-
Domácí těstoviny
Balíček těstovin je nesmírně snadné si koupit, a pak doma uvařit, ale vyrobit si vlastní čerstvé těstoviny, to je jiná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.