Polévka z quinoy

Quinoa už se v posledních letech stala běžnou součástí nabídky našich obchodů a čím dál více se nachází i na stole v českých domácnostech.

My jsme si tady povídali o salátu z quinoy i o tom, jak se z ní dělá příloha. Ale asi nejjednodušší je vhodit několik hrstí této superpotraviny původem z jižní Ameriky prostě do polévky.

Ingredience
  • 1 hrneček quinoy
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší mrkev
  • hrst špenátových listů
  • sůl, pepř
  • oregano
  • olivový olej
  • lžička citrónové šťávy (nemusí být)

Jak to udělat, aby nám všem chutnala? Použít jako základ dobré voňavé ingredience. Na olivovém oleji si v hrnci orestujeme cibulku, to je základ. Pak přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev, dva stroužky česneku nakrájeného na plátky a dvě lžičky sušeného oregana.

Zatímco se nám základ polévky v kuchyni rozvoní, propláchneme si v sítku pod vodou hrneček quinoy – úplně stejně, jako to děláme s rýží. Přidáme ji do hrnce a zalijeme vodou nebo ještě mnohem lépe zeleninovým vývarem. Dochutíme solí, trochou pepře, a pokud chceme mít v talíři všechny barvy, což třeba mně u polévek baví nejvíc, tak si ještě posekáme hrst čerstvých špenátových lístků.

Quinoa bude měkká asi za patnáct minut a tehdy se také dá polévka podávat. Chutná trochu jinak než vývary, na které jsme zvyklí, a když si do ní kápnete citrónovou šťávu, jihoamerická exotika bude zaručena.

autor: dak

Související

  • Salát z quinoy

    Slyšeli jste někdy o potravině jménem quinoa? Merlík čilský neboli quinoa pochází z jižní Ameriky, kde indiáni používali její semena jako mouku.

  • Quinoa jako zdravá příloha

    Někdo říká, že quinoa je potravina budoucnosti. Pokud by vám ten název připadal příliš cizokrajný, pak vám prozradím ten český – merlík čilský.