Čerstvé šťávy

Na dnešek jsme si připravili opět něco z ovoce. Zatímco některé sezóny se ovoce musí kupovat, jiné se urodí dokonce i na naší chudé zahrádce.

Proto mi přišla vhod rada Taťány Nečasové z Dobrůtek z Vysočiny. Co si tak připravit čerstvou šťávu, a třeba i každý den.

čerstvé ovoce

případně citrón na dochucení

Má to podle ní jen samé výhody: „Domácí šťávy a sirupy můžeme dělat dvojím způsobem. Naprosto nejjednodušší je za pomoci odšťavňovače si ovoce ze zahrádek zpracovat průběžně, každý den si nasbírat čerstvé,“ říká.

„Když si smícháme několik druhů ovoce, tak máme čerstvou stoprocentní šťávu, tím pádem můžeme svým dětem dopřát naprosto výtečný nápoj bez jakýchkoli chemikálií,“ chválí Taťána Nečasová.

Pokud ale máte ovoce hodně a chcete, aby vám šťáva vydržela déle než pár dní v ledničce, pořiďte si odšťavňovací a k němu i zavařovací hrnec. „Další možností je zpracovat šťávy zatepla. Dnes už se k tomu prodávají nerezové odšťavňovací hrnce, ve kterých můžeme přímo za pomoci tepelného zpracování vyrobit šťávu z ovoce. Tu ovšem potom musíme dále sterilovat,“ upozorňuje Taťána Nečasová.

A jak na sterilizaci? Většina z nás s ní má své zkušenosti – na sterilizaci je potřeba velký zavařovací hrnec, teploměr a volné odpoledne nebo aspoň jeho část. Šťávy naplníme do lahví, ponoříme je po hrdlo do vody v zavařovacím hrnci a zahřejeme na 80 – 85 stupňů. Při této teplotě bychom je měli udržovat přibližně půl hodiny. Teprve po vyjmutí z lázně lahve uzavřeme – buď korkovými zátkami, nebo kovovými korunkami na zašroubování, které ale pro jistotu předem také povaříme v horké vodě.

autor: dak

Související