Osvěžující ovocné nápoje

Ovoce zraje, trhy jsou v plném proudu, sklizeň ze zahrádky může být každý den jiná, a tak se vám možná také jaksi hromadí v ledničce.

Pojďme zkusit využít ovoce jinak, než na obvyklé džemy, knedlíky nebo koláče.

Našla jsem tip na letní nápoje, které jsou založeny právě na ovoci, které doma máme a můžeme je kombinovat.

Kombinace:

Jahody + citrón

Borůvky + pomeranč

Borůvky + maliny, ostružiny

Okurka + lístky máty

Meloun + bazalka

Základem každého z nich je velký džbán dobré vody. Pak se podíváme na zásoby a můžeme začít uvážlivě kombinovat přísady – například jedna menší okurka a několik lístků máty. Vhodíme do vody a nejméně na čtyři hodiny necháme louhovat a chladit.

Další možností je kombinace plátků citrónu a jahod. Překrojte na půlky alespoň 15 velkých sladkých plodů a přihoďte kolečka dobře omytého citrónu. Pokud si pěstujete bazalku, zkuste zkombinovat pár větších lístků s nakrájeným melounem – tím červeným, který máme nejraději.

Právě zrající borůvky, aspoň dvacet deka se dají zkombinovat s kousky jednoho nakrájeného pomeranče, ale také s miskou malin nebo ostružin.

A pokud chcete exotickou chuť, zbavíte se v chutném nápoji manga a ananasu – obojí na kousky nebo tenké plátky.

U všech kombinací platí nejméně čtyřhodinová doba louhování a pak už můžeme vychutnávat. Když je horko, ovocná voda s přidaným ledem nás osvěží a doplní tělu tekutiny. Když ne, aspoň máme jistotu, že pijeme zdravý nízkokalorický nápoj a navíc zpracujeme hromadící se ovoce v ledničce.

autor: dak

Související

  • Letní banánové variace

    Banán, to je moje každodenní svačina. Asi mi chybí železo nebo draslík, prý si o to tělo řekne. A banán, to je úžasná zásobárna všech možných vitamínů.

  • Šťáva z bezových květů

    Někdy touto dobou se postupně ve všech koutech Vysočiny začínají otevírat velké hlavice květů bezu černého.