Celerová krémová polévka

Jak může chutnat polévka uvařená z celeru? Někdo by se jen otřásl a ani by neochutnal, a to nejen kvůli alergii, která na celer skutečně existuje.

Chuť celeru je totiž velice výrazná a ne každý ji snese. Kdo má doma malé děti, dobře ví, že když se do jakékoli krémové polévky udělají osmažené kostičky, sní se všechno a někdo si jde i přidat.

Úplně stejnou zkušenost má s dvaceti dětmi, které navštěvují mateřskou školku ve Vídni na Žďársku, jejich šikovná kuchařka paní Marie Prudková. „ Krémové polévky mají nejraději,“ říká. „Dýňový krém, ten tedy úplně milujou,“ usmívá se.

Ať nastrouháte cuketu, dýni, kořenovou zeleninu, rozmixujete hrášek nebo brokolici, všechno bude dětem chutnat. Dokonce i vařený celer. Poslechněte si, jak je recept na krémovou celerovou polévku jednoduchý.

1 celer

Sůl

Jíška z mouky a másla

Mléko na zředění

„Dám vařit očištěný celer, potom to rozmixuju ponorným mixérem, trošku to zahustím, když je potřeba, přidám trochu tuku, másla a mléko tam dávám. Krutonky k tomu a je to,“ radí kuchařka.

Vařený celer rozmixujeme, osolíme, zahustíme jíškou na másle a přidáme mléko, a to hlavní přijde nakonec – dozlatova osmažené kostičky pečiva. Bílý rohlík můžeme nahradit celozrnným, ale hlavně je nespálit a osmažit je na másle, tak chutnají nejlépe. Děti se mohou po takové polévce utlouct, a když ji mají rády i malé děti, nemusíme se celeru bát ani my dospělí!

autor: dak

Související

  • Osvěžující ovocné nápoje

    Ovoce zraje, trhy jsou v plném proudu, sklizeň ze zahrádky může být každý den jiná, a tak se vám možná také jaksi hromadí v ledničce.

  • Domácí těstoviny

    Balíček těstovin je nesmírně snadné si koupit, a pak doma uvařit, ale vyrobit si vlastní čerstvé těstoviny, to je jiná.