Bramborové řezy
Dnes si upečeme z brambor, ovšem nebude to nic slaného k obědu. Recept na slaďoučké bramborové řezy nám do redakce poslala mailem paní Jaroslava Jandáčková, a není to poprvé. Proto se s vámi s radostí i tuto dobrotu podělím.
Nejprve si ve slupce uvaříme kilo brambor. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. Umeleme si dvacet deka ořechů, vlašské budou dobré, ale můžeme zvolit i jiné. Dále potřebujeme dvacet deka cukru a jeden vanilkový cukr – ořechy i cukr vsypeme k bramborám a rukama promícháme.
- 1 kg brambor vařených ve slupce
- 20 dkg ořechů
- 20 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 0,5 prášku do pečiva
- 0,5 dl rumu
- 10 dkg másla
- marmeláda (jakákoliv)
- čokoláda na vaření
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozbijeme čtyři vajíčka tak, že oddělíme žloutky a bílky. Do jedné poloviny těsta přidáme polovinu prášku do pečiva, žloutky a sníh vyšlehaný z bílků. Opatrně zamícháme a rozetřeme na plech vymazaný a vysypaný moukou, nebo vyložený pečicím papírem.
Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut.
A co s druhou polovinou těsta? Zjemníme ji deseti deky másla a půl deci rumu a ušleháme hladký krém. Teď vezmeme upečenou a vychladlou polovinu, potřeme ji marmeládou, jakoukoli máte nejraději, a na ni rozmažeme vyšlehaný krém.
Nahoru můžeme buď nalít čokoládu, čokoládovou polevu nebo řezy jen čokoládou pocákat. Podle paní Jandáčkové je to vyzkoušený recept, ve kterém není ani deko mouky a je opravdu dobrý.
Související
-
Bramborové dukátky
Vůbec bych je neměla, ale někdy si nemůžu pomoct a pytlík chipsů, neboli smažených brambůrek si koupím. A to je moc špatně, jenže je mám hrozně ráda.
-
Bramborové špalíčky se šalvějí
Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.
-
Letní bramborové noky
Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou bramborové noky. Jsou totiž strašně rychle hotové a dají se uvařit na milión způsobů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.