Bramborové řezy

Dnes si upečeme z brambor, ovšem nebude to nic slaného k obědu. Recept na slaďoučké bramborové řezy nám do redakce poslala mailem paní Jaroslava Jandáčková, a není to poprvé. Proto se s vámi s radostí i tuto dobrotu podělím.

Nejprve si ve slupce uvaříme kilo brambor. Když vychladnou, oloupeme je a nastrouháme najemno. Umeleme si dvacet deka ořechů, vlašské budou dobré, ale můžeme zvolit i jiné. Dále potřebujeme dvacet deka cukru a jeden vanilkový cukr – ořechy i cukr vsypeme k bramborám a rukama promícháme.

Ingredience
  • 1 kg brambor vařených ve slupce
  • 20 dkg ořechů
  • 20 dkg cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 0,5 prášku do pečiva
  • 0,5 dl rumu
  • 10 dkg másla
  • marmeláda (jakákoliv)
  • čokoláda na vaření

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozbijeme čtyři vajíčka tak, že oddělíme žloutky a bílky. Do jedné poloviny těsta přidáme polovinu prášku do pečiva, žloutky a sníh vyšlehaný z bílků. Opatrně zamícháme a rozetřeme na plech vymazaný a vysypaný moukou, nebo vyložený pečicím papírem.

Upečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 30-40 minut.

A co s druhou polovinou těsta? Zjemníme ji deseti deky másla a půl deci rumu a ušleháme hladký krém. Teď vezmeme upečenou a vychladlou polovinu, potřeme ji marmeládou, jakoukoli máte nejraději, a na ni rozmažeme vyšlehaný krém.

Nahoru můžeme buď nalít čokoládu, čokoládovou polevu nebo řezy jen čokoládou pocákat. Podle paní Jandáčkové je to vyzkoušený recept, ve kterém není ani deko mouky a je opravdu dobrý.

 

autor: dak

Související

  • Bramborové dukátky

    Vůbec bych je neměla, ale někdy si nemůžu pomoct a pytlík chipsů, neboli smažených brambůrek si koupím. A to je moc špatně, jenže je mám hrozně ráda.

  • Bramborové špalíčky se šalvějí

    Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.

  • Letní bramborové noky

    Jedno z mých nejoblíbenějších jídel jsou bramborové noky. Jsou totiž strašně rychle hotové a dají se uvařit na milión způsobů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.