Bramborové špalíčky se šalvějí

Dnešní dobrota má velmi světový název a dělá se v přístroji, který každý doma nemáme. Jídlo si ale můžeme v klidu udělat v troubě.

Bramborové fondány jsou přílohou, která je uvnitř nesmírně chutná a zvenku chutná po másle. Potřebujeme několik větších brambor a větvičku šalvěje, protože právě ta dodá bramborám výtečnou chuť.

Vaření na nízkou teplotu

Co dál, prozradí Svatoslav Rychtecký, šéfkuchař z restaurace Měšťanský pivovar v Polné: „Skrojené brambory bez špiček lehce osolíme, přidáme do vakuovacího sáčku s máslem a šalvějí. Sáček zatavíme a poté vaříme v přístroji sous-vide padesát minut na devadesát stupňů.“

Vaření na nízkou teplotu ve vakuu, metoda sous-vide pocházející z Francie, tu už známe. Ale pokud přístroj nemáme, což je nás asi většina, má pro nás Svatoslav Rychtecký tip, jak si tyto bramborové špalíčky vyrobit i bez něj: „Dají se připravit i v troubě, kdy brambory lehce podlejeme vývarem a na devadesát stupňů pomalu hodinu a půl pečeme. Takto nachystané brambory opečeme na másle z těch skrojených stran, aby chytly krásnou máslovou barvu,“ radí šéfkuchař.

Barva krásná, chuť máslová se šalvějí, takže můžeme podávat k jakémukoli masu a budeme mít zaručeně úspěch.

autor: dak

Související

  • Nakládaná řepa s kozím sýrem

    Dnešní dobrotu najdeme pod různými názvy, i cizími, ale protože jde prostě o nakládanou červenou řepu s kozím sýrem, budeme jí tak říkat, protože v jednoduchosti je krása.

  • Vepřová panenka s tymiánem

    K létu patří grilování a my si dnes dáme jedno z nejchutnějších mas, které se na grilu dá připravit – vepřovou panenku.