Bramboračka z domova Jeřabina

Komunitní obchůdek Spolu na náměstí v Pelhřimově nabízí samé skvělé věci – mimo jiné i polévku, kterou jednou týdně vaří klienti Domova Jeřabina.

Od Martina Humlíčka jsme dostali recept na klasickou bramboračku – množství je potřeba si přizpůsobit podle počtu strávníků, v obchůdku Spolu se totiž vaří velikánský kotel. Ingredience určitě všichni známe: „Nejdřív jsme vzali brambory, oškrábali jsme brambory, celer, petržel, mrkev, potom se to nastrouhalo. Oloupala se ještě cibulka, potom jsem ještě loupal česnek, a protože to je velký hrnec, tak jsem oloupal asi osm palic česneku,“ říká Martin.

Ingredience
  • brambory
  • celer
  • petržel
  • mrkev
  • cibule
  • česnek
  • houby - čerstvé nebo sušené
  • sádlo nebo olej
  • majoránka
  • nové koření
  • kmín
  • sůl, pepř

„Můj strejda to dělá na sádle a my jsme to dělali na oleji,“ dodává. Všechnu kořenovou zeleninu a cibuli tedy osmahneme ve velkém hrnci, přidáme brambory a česnek a zalijeme vodou. Do správné polévky ovšem patří také koření. „Je tam majoránka, sůl, nové koření, kmín a celý pepř. Dáváme i houby, když máme třeba hříbky, tak tam občas dáváme i hříbky, ale když nemáme, tak žampiony.

Do bramboračky jsou hříbky lepší.“ Houbová chuť k bramboračce prostě patří. A pokud nemáme čerstvé ani nasušené houby, nemusíme se bát vzít i kupované žampiony. Polévku povaříme pěkně do změknutí zeleniny – nezapomeneme posypat čerstvou pažitkou nebo petrželkou, hodí se obě bylinky.

autor: dak

Související

  • Variace na caesar salát

    Recept na salát Caesar je známý po celém světě. V původní verzi byl velmi prostý - jen římský salát s krutony a výraznou zálivkou.

  • Pudink jako dezert

    Po pudinku bych se utloukla už od dětství. Tehdy byl velký hit čokoládový pudink bez vaření, ale k poctivému vařenému jsem se zase brzy vrátila.

  • Domácí tortilly

    Zabalit něco do placek je oblíbené rychlé občerstvení. Ať už dáváte přednost masu, zelenině a grilovaným sýrům, nebo čemukoli jinému, možná oceníte recept na domácí placky.