Bramboračka z domova Jeřabina
Komunitní obchůdek Spolu na náměstí v Pelhřimově nabízí samé skvělé věci – mimo jiné i polévku, kterou jednou týdně vaří klienti Domova Jeřabina.
Od Martina Humlíčka jsme dostali recept na klasickou bramboračku – množství je potřeba si přizpůsobit podle počtu strávníků, v obchůdku Spolu se totiž vaří velikánský kotel. Ingredience určitě všichni známe: „Nejdřív jsme vzali brambory, oškrábali jsme brambory, celer, petržel, mrkev, potom se to nastrouhalo. Oloupala se ještě cibulka, potom jsem ještě loupal česnek, a protože to je velký hrnec, tak jsem oloupal asi osm palic česneku,“ říká Martin.
- brambory
- celer
- petržel
- mrkev
- cibule
- česnek
- houby - čerstvé nebo sušené
- sádlo nebo olej
- majoránka
- nové koření
- kmín
- sůl, pepř
„Můj strejda to dělá na sádle a my jsme to dělali na oleji,“ dodává. Všechnu kořenovou zeleninu a cibuli tedy osmahneme ve velkém hrnci, přidáme brambory a česnek a zalijeme vodou. Do správné polévky ovšem patří také koření. „Je tam majoránka, sůl, nové koření, kmín a celý pepř. Dáváme i houby, když máme třeba hříbky, tak tam občas dáváme i hříbky, ale když nemáme, tak žampiony.
Do bramboračky jsou hříbky lepší.“ Houbová chuť k bramboračce prostě patří. A pokud nemáme čerstvé ani nasušené houby, nemusíme se bát vzít i kupované žampiony. Polévku povaříme pěkně do změknutí zeleniny – nezapomeneme posypat čerstvou pažitkou nebo petrželkou, hodí se obě bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.