Variace na caesar salát

Největší audioportál na českém internetu

Variace na caesar salát | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Variace na caesar salát

Recept na salát Caesar je známý po celém světě. V původní verzi byl velmi prostý - jen římský salát s krutony a výraznou zálivkou.

Prý jej vymyslel italský šéfkuchař Caesar Cardini v den, kdy mu došly zásoby a musel improvizovat v přípravě večeře pro velkou společnost. Legend i variací na recept je ale více, a tak si pojďme vyzkoušet jednu vlastní.

Římský salát budeme potřebovat, stejně jako krutony – proto si nejprve předehřejeme troubu na 200 °C, rozpustíme trochu másla s olivovým olejem a přidáme stroužek česneku a bylinky. Chlebové kostky přelijeme touto směsí a přendáme na plech. Pečeme do zlatohněda, nejvýše deset minut. Dále si nekrájíme kousky kuřecích prsou a obalíme v kukuřičné strouhance smíchané s pikantní paprikou, solí a bylinkami. Osmažíme do zlatova.

Čtěte také

Do pánve pak vhodíme kostičky dýně a velmi krátce osmažíme na skus. Ve víru roztočené vroucí vody krátce povaříme zastřené vejce a jdeme na zálivku. Množství je všeho přiměřeně – majonéza, olej, dijonská hořčice, jedna malá sardelka, sůl a pepř a trocha vody na rozmíchání. Na talíř dáme nejprve římský salát a na kousky rozkrájený čerstvý fenykl, maso, krutony, dýni a vejce, přelijeme zálivkou a máme úžasné jídlo.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat