Variace na caesar salát
Recept na salát Caesar je známý po celém světě. V původní verzi byl velmi prostý - jen římský salát s krutony a výraznou zálivkou.
Prý jej vymyslel italský šéfkuchař Caesar Cardini v den, kdy mu došly zásoby a musel improvizovat v přípravě večeře pro velkou společnost. Legend i variací na recept je ale více, a tak si pojďme vyzkoušet jednu vlastní.
Římský salát budeme potřebovat, stejně jako krutony – proto si nejprve předehřejeme troubu na 200 °C, rozpustíme trochu másla s olivovým olejem a přidáme stroužek česneku a bylinky. Chlebové kostky přelijeme touto směsí a přendáme na plech. Pečeme do zlatohněda, nejvýše deset minut. Dále si nekrájíme kousky kuřecích prsou a obalíme v kukuřičné strouhance smíchané s pikantní paprikou, solí a bylinkami. Osmažíme do zlatova.
Čtěte také
Do pánve pak vhodíme kostičky dýně a velmi krátce osmažíme na skus. Ve víru roztočené vroucí vody krátce povaříme zastřené vejce a jdeme na zálivku. Množství je všeho přiměřeně – majonéza, olej, dijonská hořčice, jedna malá sardelka, sůl a pepř a trocha vody na rozmíchání. Na talíř dáme nejprve římský salát a na kousky rozkrájený čerstvý fenykl, maso, krutony, dýni a vejce, přelijeme zálivkou a máme úžasné jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.