Babiččin jablečný kompot
Ještě pořád mi ve spíži stojí koš s posledními natrhanými jablky ze zahrady a krásně tam voní. Přemýšlím, co s nimi, aby se nezkazila. Už jsem upekla rýžový nákyp s jablky, čtyři nohavice štrůdlu a koláč. Teď se pustím do kompotu.
Je to kompot, který vařila moje babička k nedělnímu obědu vždycky čerstvý. Voněl a byl tak dobrý, že se na to nedá zapomenout. Navíc jde o velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept.
- 2 jablka
- 1 hvězdička badyánu
- kousek skořicové kůry
- 3 hřebíčky
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
Jablka si nejprve oloupeme, očistíme, nakrájíme na tenké asi centimetrové plátky. Vhodíme do hrnce a zalijeme trochou vody, jen tak, aby byla jablka ponořená.
Přidáme koření, které kompot provoní – hvězdičku badyánu, kousek celé skořice a pár hřebíčků.
Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohni, dokud jablka nezměknou, obvykle to trvá necelých deset minut. Do rozvařených jablíček přidáme trochu třtinového cukru a pár kapek citrónu. Promícháme, vyndáme koření a můžeme podávat.
Pokud u stolu nebudou přítomny děti, můžeme přidat i kapku sherry nebo koňaku – kompot pak kromě toho, že zasytí, také zevnitř zahřeje.
Související
-
Jablečné řezy
Taška plná jablek čeká ve spíži na spotřebování, možná jste na tom podobně, a nemusí to být jen taška, koš nebo přepravka, možná máte jablek půl sklepa!
-
Fíkové čatní
Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.
-
Plněná pečená jablka
Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.