Babiččin jablečný kompot

Jablečné sady

Ještě pořád mi ve spíži stojí koš s posledními natrhanými jablky ze zahrady a krásně tam voní.

Trvanlivost mají ale velmi krátkou, protože jde o hodně starý strom, který není úplně zdravý.

Jablka má ale úžasně sladká, a tak přemýšlím každý den, co s nimi, aby se nezkazila. Už jsem upekla rýžový nákyp s jablky a 4 nohavice štrůdlu, koláč a teď se pustím do kompotu.

Je to kompot, který vařila moje babička k nedělnímu obědu vždycky čerstvý. Voněl a byl tak dobrý, že se na to nedá zapomenout. Navíc jde o velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept.

2 jablka

1 hvězdička badyánu

kousek skořicové kůry

3 hřebíčky

1 lžička medu

1 lžička citronové šťávy

Jablka si nejprve oloupeme, očistíme, nakrájíme na tenké asi centimetrové plátky. Vhodíme do hrnce a zalijeme trochou vody, jen tak, aby byla jablka ponořená. Přidáme koření, které kompot provoní – hvězdičku badyánu, kousek celé skořice a pár hřebíčků.

Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohni, dokud jablka nezměknou, obvykle to trvá necelých deset minut. Do rozvařených jablíček přidáme trochu třtinového cukru a pár kapek citrónu, promícháme, vyndáme koření a můžeme podávat.

Pokud u stolu nebudou přítomny děti, můžeme přidat i kapku sherry nebo koňaku – kompot pak kromě toho, že zasytí, také zevnitř zahřeje.