Babiččin jablečný kompot

Ještě pořád mi ve spíži stojí koš s posledními natrhanými jablky ze zahrady a krásně tam voní. Přemýšlím, co s nimi, aby se nezkazila. Už jsem upekla rýžový nákyp s jablky, čtyři nohavice štrůdlu a koláč. Teď se pustím do kompotu.

Je to kompot, který vařila moje babička k nedělnímu obědu vždycky čerstvý. Voněl a byl tak dobrý, že se na to nedá zapomenout. Navíc jde o velmi jednoduchý a poměrně rychlý recept.

Ingredience
  • 2 jablka
  • 1 hvězdička badyánu
  • kousek skořicové kůry
  • 3 hřebíčky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička citronové šťávy

Jablka si nejprve oloupeme, očistíme, nakrájíme na tenké asi centimetrové plátky. Vhodíme do hrnce a zalijeme trochou vody, jen tak, aby byla jablka ponořená.

Přidáme koření, které kompot provoní – hvězdičku badyánu, kousek celé skořice a pár hřebíčků.

Přikryjeme pokličkou a vaříme na slabém ohni, dokud jablka nezměknou, obvykle to trvá necelých deset minut. Do rozvařených jablíček přidáme trochu třtinového cukru a pár kapek citrónu. Promícháme, vyndáme koření a můžeme podávat.

Pokud u stolu nebudou přítomny děti, můžeme přidat i kapku sherry nebo koňaku – kompot pak kromě toho, že zasytí, také zevnitř zahřeje.

Související

  • Jablečné řezy

    Taška plná jablek čeká ve spíži na spotřebování, možná jste na tom podobně, a nemusí to být jen taška, koš nebo přepravka, možná máte jablek půl sklepa!

  • Fíkové čatní

    Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.

  • Plněná pečená jablka

    Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet!