Fíkové čatní

Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.

Ingredience
  • 500 g (asi 10 ks) fíků 
  • 180 g tmavého třtinového cukru
  • 200 ml jablečného octa
  • 1 větší jablko 
  • 1 červená cibule 
  • 100 g rozinek 
  • 2 lžičky mořské soli 
  • špetka chilli (dle chuti, nemusí být)

Protože už ale i u nás víme, jak může čatní oživit pokrm z masa či zeleniny, několik tipů už jsme si tu říkali. Tentokrát mě nadchl kolega Zdeněk Koudelka svým čatní z fíků, a tady je recept i pro vás: „Cibuli nakrájíme najemno, oloupané jablko na kostičky, fíky bez stopek podle velikosti na čtvrtky nebo osminy. V některých receptech doporučují přidat trochu vody, já to nedělám. Všechno se to dá do hrnce, uvedu do varu na větším ohni, a pak na mírném ohni minimálně hodinu dokud není konzistence ideálně hustá. Pak nechám vystydnout, naplním vymyté skleničky a nijak se to nemusí sterilizovat, protože v lednici čatní vydrží i několik týdnů.“

Čerstvé fíky jsou úžasně sladké ovoce a se správnými ingrediencemi je z nich skvělá pikantní omáčka neboli čatní. Nejvíce se prý hodí k sýrům. „K tomu si otevřeme láhev vína a je to ideální pro pohodový podzimní večer,“ dodává Zdeněk Koudelka. 

autor: dak

Související

  • Dýňovo - jablečné čatní

    Slaná omáčka se špetkou sladké i ostré chuti, která má v kuchyni mnoho využití, to je vynikající dýňovo - jablečné čatní. Jak na jeho výrobu nám řekne propagátorka ...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.