Anglický roastbeef

Perfektně upravené a ochucené maso si můžeme představit každý jinak. Někdo jako vysoký steak, jiný jako rozpadající se pečenou krkovici a další zase jako španělský ptáček.

Mně nadchly tenoučké plátky hovězího, kterým se v gastronomii říká anglický roastbeef. Recept a postup mi prozradila studentka Aneta Harvánková ze žďárské střední školy obchodu a služeb, protože jde o jeden z pokrmů, který se na této škole naučila. 

Ingredience
  • nízký roštěnec
  • sůl, pepř
  • hořčice plnotučná
  • hořčice hrubozrnná
  • olivový olej

„Na roastbeef potřebujeme nízký roštěnec. Ten očistíme a omarinujeme, takže ho osolíme a opepříme. Do marinády dáme olivový olej, přidáme hrubozrnnou a plnotučnou hořčici, které si spojíme a tím pomažeme to maso. Dáme ho péct. Až je upečené, tak ho rozkrájíme na tenounké plátky, na to potřebujeme ostrý nůž, ať jsou hodně tenké. Podávat můžeme se zeleninovým salátem a holandskou omáčkou nebo různými jinými omáčkami.“ 

Nízký roštěnec je druh hovězího, po kterém se můžeme pídit v řeznictví, dále potřebujeme sůl, pepř, olivový olej a dva druhy hořčice, které si smícháme na potření celého kusu masa. 

Proč je výsledek tak dobrý, za to mohou tenoučké, téměř průsvitné plátky. Pomůže nám kráječ nastavený na co nejtenčí šířku, pokud ho nemáme, musíme být šikovní a krájet hodně ostrým nožem na velmi tenko. Roastbeef je lahůdka sám o sobě, ale podávat ho samozřejmě můžeme se zeleninovým salátem a různými omáčkami, z nichž určitě tou nejlepší je omáčka holandská. 

autor: dak

Související

  • Tatarský biftek

    Tatarák, neboli tatarský biftek, to je lahůdka. A ani není příliš složitá na přípravu. Co je hlavní a nejdůležitější, to je kvalitní hovězí maso.

  • Telecí závitek s bešamelovou omáčkou

    Dnes si dáme něco speciálního, slavnostnějšího – plněný telecí závitek s bešamelovou omáčkou. Sehnat dobré maso je základem takového dobrého oběda.