Tatarský biftek
Tatarák, neboli tatarský biftek, to je lahůdka. A ani není příliš složitá na přípravu. Co je hlavní a nejdůležitější, to je kvalitní hovězí maso.
Pro maso bych zašla klidně na některou z vyhlášených hovězích farem, které tu na Vysočině máme a spolehla se na místní chovatele. Když už máme maso, nachystáme si ty nejdůležitější suroviny, bez kterých se chuť tataráku neobejde – cibuli a česnek.
- 600 g kvalitního hovězího (roštěnec, svíčková)
- 1 menší cibule
- česnek dle chuti
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžíce hořčice
- 4 žloutky
- sójová omáčka
- worcesterská omáčka
- sůl, pepř
Radek Šiler, student žďárské střední školy obchodu a služeb dostudoval s vyznamenáním a je to znát i podle poctivosti, s jakou připravil a hlavně dochutil tatarský biftek on. „Vezmu kvalitní hovězí maso, nejlépe z nízkého roštěnce. Očistím ho, i když toto jsem čistit nemusel, protože bylo opravdu krásné. Pomelu ho nebo naškrábu. Jak maso naškrábat? Ostrým nožem přejíždím po vláknech a přetrhávám je postupně, to maso jakoby lechtám,“ usmívá se.
„Dochutím ho solí pepřem, vaječným žloutkem, hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou a worcestrem. Nijak jsem to neodměřoval, všechno jsem to postupně dochucoval a ochutnával. Všechno to promíchám a dobrou chuť,“ přeje milovníkům tataráku.
Jak jsme slyšeli, správný kuchař stále ochutnává, dokud není s vyladěním svého pokrmu úplně spokojen, přesně tak jak to udělal Radek Šiler. Tatarský biftek podáváme s ne příliš mastnou topinkou nebo toustem a můžeme doplnit kyselými okurkami nebo čerstvým salátem.
Související
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
-
Hovězí svíčková Wellington
Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.
-
Minutkový hovězí guláš Stroganoff
Na Silvestrovské menu můžeme připravit spoustu drobných chodů a postupně je servírovat – vedle chlebíčků, jednohubek, naloženého sýra i guláš.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka