Tatarský biftek

Tatarák, neboli tatarský biftek, to je lahůdka. A ani není příliš složitá na přípravu. Co je hlavní a nejdůležitější, to je kvalitní hovězí maso.

Pro maso bych zašla klidně na některou z vyhlášených hovězích farem, které tu na Vysočině máme a spolehla se na místní chovatele. Když už máme maso, nachystáme si ty nejdůležitější suroviny, bez kterých se chuť tataráku neobejde – cibuli a česnek. 

Ingredience
  • 600 g kvalitního hovězího (roštěnec, svíčková) 
  • 1 menší cibule
  • česnek dle chuti
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 4 žloutky
  • sójová omáčka
  • worcesterská omáčka
  • sůl, pepř

Radek Šiler, student žďárské střední školy obchodu a služeb dostudoval s vyznamenáním a je to znát i podle poctivosti, s jakou připravil a hlavně dochutil tatarský biftek on. „Vezmu kvalitní hovězí maso, nejlépe z nízkého roštěnce. Očistím ho, i když toto jsem čistit nemusel, protože bylo opravdu krásné. Pomelu ho nebo naškrábu. Jak maso naškrábat? Ostrým nožem přejíždím po vláknech a přetrhávám je postupně, to maso jakoby lechtám,“ usmívá se.

„Dochutím ho solí pepřem, vaječným žloutkem, hořčicí, kečupem, sojovou omáčkou a worcestrem. Nijak jsem to neodměřoval, všechno jsem to postupně dochucoval a ochutnával. Všechno to promíchám a dobrou chuť,“ přeje milovníkům tataráku. 

Jak jsme slyšeli, správný kuchař stále ochutnává, dokud není s vyladěním svého pokrmu úplně spokojen, přesně tak jak to udělal Radek Šiler. Tatarský biftek podáváme s ne příliš mastnou topinkou nebo toustem a můžeme doplnit kyselými okurkami nebo čerstvým salátem.

Související

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.

  • Hovězí svíčková Wellington

    Když koupí hovězí svíčkovou český kuchař, pustí se do oblíbené omáčky z kořenové zeleniny.

  • Minutkový hovězí guláš Stroganoff

    Na Silvestrovské menu můžeme připravit spoustu drobných chodů a postupně je servírovat – vedle chlebíčků, jednohubek, naloženého sýra i guláš. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.