Telecí závitek s bešamelovou omáčkou

Dnes si dáme něco speciálního, slavnostnějšího – plněný telecí závitek s bešamelovou omáčkou. Sehnat dobré maso je základem takového dobrého oběda. 

Ingredience
  • 800 g telecího krku
  • marináda: 
  • olivový olej
  • tymián, bazalka
  • mořská sůl
  • náplň: 
  • 300 g směsi kuřecího a telecího mletého masa
  • 1 vejce
  • smetana
  • sůl
  • bílý pepř
  • omáčka: 
  • výpek z rolád
  • vývar
  • máslová jíška
  • smetana
  • bazalka
  • sůl, pepř

Pokud seženete kousek telecího krku, máte vyhráno. Podobné věci chystá na svatby či oslavy kuchař Marek Šolc z Kiosku Kadov. „Ten telecí krk je asi 15, 20 cm široký, nožem se to roztáhne na plát, naklepe paličkou nebo přes fresh fólii nebo přes sáček, aby se to nelepilo, a pak už se to jenom namarinuje. To znamená, že se to naloží, v tomto případě to byl olivový olej, mořská sůl, bylinky – tymián a trošku bazalky.“ 

Zatímco se nám maso marinuje několik hodin nebo přes noc v lednici, připravíme si náplň. Tu vytvoříme ze směsi mletého nebo nakutrovaného kuřecího a telecího masa, vejce, trochy smetany, soli a bílého pepře. Měla by mít krémovou strukturu, říká se jí fáš. „Pak se to zaroluje, provázkem se to sváže, aby to mělo správný tvar té rolády, a dobře se to krájelo.“ 

Marek Šolc upozorňuje, že takový oběd se peče více než 4 hodiny na nižší teplotu 90 – 105 stupňů. Naopak snadno se k němu připraví omáčka, Až je maso upečené, výpek zředíme vývarem, zahustíme máslovou jíškou a dochutíme. „Přidal jsem tam smetanu, trošku bazalky, dosolí se to trochu a trochu pepře.“

Plněný telecí závitek s bešamelovou omáčkou se může podávat s brambory, kaší nebo ochucenými brambory a osvědčilo se také posypat ho opraženými slunečnicovými semínky. Dohromady to všechno dává dokonalou chuť, tak to vyzkoušejte!

Související