Telecí závitek s bešamelovou omáčkou
Dnes si dáme něco speciálního, slavnostnějšího – plněný telecí závitek s bešamelovou omáčkou. Sehnat dobré maso je základem takového dobrého oběda.
- 800 g telecího krku
- marináda:
- olivový olej
- tymián, bazalka
- mořská sůl
- náplň:
- 300 g směsi kuřecího a telecího mletého masa
- 1 vejce
- smetana
- sůl
- bílý pepř
- omáčka:
- výpek z rolád
- vývar
- máslová jíška
- smetana
- bazalka
- sůl, pepř
Pokud seženete kousek telecího krku, máte vyhráno. Podobné věci chystá na svatby či oslavy kuchař Marek Šolc z Kiosku Kadov. „Ten telecí krk je asi 15, 20 cm široký, nožem se to roztáhne na plát, naklepe paličkou nebo přes fresh fólii nebo přes sáček, aby se to nelepilo, a pak už se to jenom namarinuje. To znamená, že se to naloží, v tomto případě to byl olivový olej, mořská sůl, bylinky – tymián a trošku bazalky.“
Zatímco se nám maso marinuje několik hodin nebo přes noc v lednici, připravíme si náplň. Tu vytvoříme ze směsi mletého nebo nakutrovaného kuřecího a telecího masa, vejce, trochy smetany, soli a bílého pepře. Měla by mít krémovou strukturu, říká se jí fáš. „Pak se to zaroluje, provázkem se to sváže, aby to mělo správný tvar té rolády, a dobře se to krájelo.“
Marek Šolc upozorňuje, že takový oběd se peče více než 4 hodiny na nižší teplotu 90 – 105 stupňů. Naopak snadno se k němu připraví omáčka, Až je maso upečené, výpek zředíme vývarem, zahustíme máslovou jíškou a dochutíme. „Přidal jsem tam smetanu, trošku bazalky, dosolí se to trochu a trochu pepře.“
Plněný telecí závitek s bešamelovou omáčkou se může podávat s brambory, kaší nebo ochucenými brambory a osvědčilo se také posypat ho opraženými slunečnicovými semínky. Dohromady to všechno dává dokonalou chuť, tak to vyzkoušejte!
Související
-
Brambory se sýry a bylinkami zapečené v remosce
Asi víte, že remoska je český vynález a že si ve světě vydobyla jméno. Myslím, že se brzy opět rozšíří i u nás, protože oproti klasické troubě výrazně ušetří elektřinu.
-
Křupavé biobramboráky
Jak na bramboráky, aby chutnaly jako nezapomenutelná lahůdka? Samozřejmě existují spousty receptů s různými fígly a triky a my si nějaké prozradíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.