Žlutá rýže
Člověk ani nemusí být milovníkem asijské kuchyně a dávat předost pálivým jídlům, aby si na dnešní dobrotě pochutnal.
Pokud přemýšlíme nad restovanou zeleninou nebo kuřecími kousky se zeleninou a kari kořením, bude se k tomu hodit jako příloha rýže upravená trochu jinak.
Ke koření, které použijeme, je vhodná rýže jasmínová nebo rýže basmati – oba druhy jsou k dostání už i v běžných supermarketech a nám se doma vyplácí kupovat co největší balení, protože jdou rychle na odbyt.
- 1 hrnek rýže
- máslo
- špetka soli
- kurkuma
- garam masala (dle chuti)
Postup je zpočátku stejný jako při vaření běžné bílé rýže dlouhozrnné. Odměříme si hrnek rýže, velikost hrnku měřím podle počtu strávníků, čím větší, tím lépe! Rýži propláchneme důkladně v sítu pod tekoucí vodou a do uvolněného hrnku připravíme stejné množství vody, jako bylo rýže. Mezitím si na sporáku rozpustíme máslo.
Můj syn, milovník této rýže a autor receptu tvrdí, že másla má být hodně, ať to chytne pořádnou chuť. Do másla vhodíme propláchnutou rýži a orestujeme na másle. Ihned ji osolíme, ale stačí trochu, a přidáme lžičku až dvě kurkumy a špetku garam masaly. Kurkuma je výrazně žluté a garam masala zase typicky indické koření, ale není pálivé.
Zalijeme rýži vodou z hrnku a přidáme ještě půl až tři čtvrtě hrnku vody. Přikryjeme pokličkou, stáhneme teplotu a vaříme do doby, než se voda vsákne, 12–15 minut. Příjemně žlutá a lehce kořeněná příloha ozvláštní každé vaše jídlo – ať s masem nebo bez.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.