Žlutá rýže

Největší audioportál na českém internetu

Žlutá rýže | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Člověk ani nemusí být milovníkem asijské kuchyně a dávat předost pálivým jídlům, aby si na dnešní dobrotě pochutnal.

Pokud přemýšlíme nad restovanou zeleninou nebo kuřecími kousky se zeleninou a kari kořením, bude se k tomu hodit jako příloha rýže upravená trochu jinak.

Ke koření, které použijeme, je vhodná rýže jasmínová nebo rýže basmati – oba druhy jsou k dostání už i v běžných supermarketech a nám se doma vyplácí kupovat co největší balení, protože jdou rychle na odbyt.

Ingredience
  • 1 hrnek rýže
  • máslo
  • špetka soli
  • kurkuma
  • garam masala (dle chuti)

Postup je zpočátku stejný jako při vaření běžné bílé rýže dlouhozrnné. Odměříme si hrnek rýže, velikost hrnku měřím podle počtu strávníků, čím větší, tím lépe! Rýži propláchneme důkladně v sítu pod tekoucí vodou a do uvolněného hrnku připravíme stejné množství vody, jako bylo rýže. Mezitím si na sporáku rozpustíme máslo.

Můj syn, milovník této rýže a autor receptu tvrdí, že másla má být hodně, ať to chytne pořádnou chuť. Do másla vhodíme propláchnutou rýži a orestujeme na másle. Ihned ji osolíme, ale stačí trochu, a přidáme lžičku až dvě kurkumy a špetku garam masaly. Kurkuma je výrazně žluté a garam masala zase typicky indické koření, ale není pálivé.

Zalijeme rýži vodou z hrnku a přidáme ještě půl až tři čtvrtě hrnku vody. Přikryjeme pokličkou, stáhneme teplotu a vaříme do doby, než se voda vsákne, 12–15 minut. Příjemně žlutá a lehce kořeněná příloha ozvláštní každé vaše jídlo – ať s masem nebo bez.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.