Batátová kaše mnoha chutí
Dnes si dáme přílohu, která je ozvláštněná hlavně barvou, chuť zůstává velmi podobná naší klasické bramborové kaši.
Batáty jsou hlízy, kterým u nás přezdíváme sladké brambory a oblíbily si je kromě dobrých restaurací i maminky na mateřských. Kašičky z batátů totiž dětem možná právě kvůli zmiňované sladší chuti hodně chutnají.
- batáty
- sůl
- máslo
- Možnosti:
- prolisovaný česnek
- citrónová šťáva
- cibulka na sádle
- slanina
- kurkuma
- olivový olej
- balsamicový ocet
Vyzkoušet si přílohu místo z brambor z batátů mohou ale klidně i dospělí, zvlášť když je příprava úplně stejná jako u brambor – oloupat, překrojit a uvařit v osolené vodě. Po změknutí batáty našťoucháme nebo chceme-li jemnou kaši, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme trochu másla, smetany a dosolíme.
Už takhle je to velmi dobré příloha, ale šéfkuchaři rádi batátovou kaši – někde jí říkají batátové pyré – míchají s dalšími věcmi. Podávat tedy můžeme batátovou kaši s prolisovaným česnekem a kapkou citrónové šťávy.
Další možností je už do vody, ve které batáty vaříme, pro sytější barvu přisypat špetku kurkumy. Kaši pak smícháme s orestovanou cibulkou a kostičkami slaniny. K téhle příloze už ani nemusíme nic dalšího podávat.
A přidám ještě jeden tip – na hotovou kaši umíchanou se směsí másla a olivového oleje kápneme trochu balsamikového octa.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.