Zimní polévka minestrone
Kdo byl v Itálii nebo u nás v italské restauraci, určitě si všiml oblíbené a často nabízené polévky zvané minestrone.
Tato italská specialita je v podstatě hustá zeleninová polévka, kterou ochutnáte v mnoha verzích a doma si ji snadno připravíte, klidně ve své vlastní vylepšené verzi.
Neobejdete se bez tří základních chutí – cibule, mrkev a celer. Na oleji, buď olivovém, nebo rostlinném, restujte asi pět minut nakrájenou cibulku. Dále postupně přidávejte nakrájené mrkve, celer, a potom bramboru a oloupaný a nasekaný česnek. Důkladně promíchejte a restujte znovu asi pět minut.
Pak můžete přidat drcená rajčata z plechovky, protože je zima a zalijte vývarem. Může být zeleninový i masový. Ochuťte šalvějí, stačí trocha sušené bylinky rozemnout v ruce.
Polévku přiveďte k varu, dobře zamíchejte a vařte asi 20 minut na mírném plamenu. Další zimní zeleninou, která se dá 5 až 10 minut před koncem vaření přidat, je pokrájená kapusta a propláchnuté konzervované fazole. Sůl, pepř a petrželku přidejte na závěr podle chuti.
Související
-
Kuře po italsku
Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.
-
Karamelová cibulačka
Venku zima jako psírně, ale v žaludku jako v pokojíčku! O to se může postarat cibulová polévka, která se od tradiční francouzské cibulačky poněkud liší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.