Zeleninový oběd

Čerstvou zeleninu ze zahrady můžeme využít ke snídani, obědu i večeři každý den, a to je ohromná výhoda konce léta.

Na mnoha zahradách už jsou vidět dozrávající ohromné dýně, urodily se mrkve, cibule i rajčata. Využila jsem darů od sousedů, protože sama toho kromě bylinek příliš nevypěstuji a pustila se do zeleninového oběda, kde hraje prim zdravá, rychlá a dobrá červená čočka.

1 menší dýně Hokkaidó

1 cibule

3 hrsti červené čočky

hrubozrnná sůl

olivový olej

bylinky – tymián, oregano, petržel

Zatímco se nakrájená dýně přelitá olivovým olejem, posolená a posypaná bylinkami peče v troubě, v hrnci začneme s rychlou kaší. Nakrájíme cibuli a restujeme na oleji.

Až zesklovatí, posypeme stejnými bylinkami jako dýně – mám tam tymián, saturejku a trošku petržele, a vhodíme tři plné hrsti červené čočky. Zamícháme, aby chytila všechny vůně a promísila se s cibulkou a zalijeme hrnkem vody. Přiklopíme a necháme změknout, trvá to asi deset minut.

Červená čočka nenadýmá, to je vedle rychlosti další její velká výhoda!

Když je kaše uvařená, na talíři dozdobíme upečenou dýní a třeba zeleninovými placičkami. Kdo se neobejde bez masa, může si dát pochopitelně placičky masové. Doplníme cherry rajčátky nebo jinou čerstvou zeleninou a skvělý letní oběd je na stole!

autor: dak

Související

  • Řepný salát s jedlými květy

    Jedlé květy, o nich jsme v našem vysílání už mluvili a doporučovali vyzkoušet většinu květů, bylinek a trav, které máme na zahrádce nebo na louce.

  • Kroupovo rajčatový salát

    Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.