Zelená příloha

Zažili jste někdy, že se jídlo vybírá podle přílohy? Já ano, slyšela jsem nejednu kuchařku přemýšlet nahlas. Těstoviny jsme teď měli dvakrát, knedlíky předevčírem apod.

A je to, příloha je vybraná a dál se přemýšlí, co se k rýži hodí, jestli hovězí maso s omáčkou, pečené vepřové plátky nebo kuřecí stehno. K těmto několika vyjmenovaným stále dokola se opakujícím přílohám, které v naší kuchyni používáme, můžeme ale s klidným svědomím přidat něco nového, každé obohacení jídelníčku je dobré!

Jako příloha k pečenému kuřecímu stehnu mohou posloužit i zelené fazolové lusky, samozřejmě řádně dochucené, aby si naše chuťové buňky přišly na své. Svým strávníkům podává zeleninové přílohy školní kuchařka Marie Prudková z Vídně na Žďársku a hlavně u toho dbá na kvalitu, i když jde o zeleninu mraženou.

čerstvé nebo mražené fazolové lusky

100 g slaniny

1 stroužek česneku

sůl

„Některá zelenina se dá kupovat čerstvá, květák, zelí, kapusta, ale něco přece jen kupovat po celý rok čerstvé nejde, tak používám fazolové lusky mražené. Snažím se ale opravdu brát jen ty opravdu kvalitní,“ říká Marie Prudková.

Mražená zelenina chce úpravu, jak tedy na to? Vezmeme dobré mražené zelené fazolky, nejprve je chvíli blanšírujeme ve vodě. Pak lusky vložíme do pekáčku, přidáme sůl, trochu česneku a samozřejmě slaninu nakrájenou na kostičky. Zapečeme, až se všechny chutě spojí a příloha je hotová!