Zapečená rajčata s vejci

K takovým velmi dobrým a rychlým jídlům patří i zapečená vejce v rajčatech. Jejich fantastickou výhodou je příprava, která zabere jen asi tak deset minut.

Budeme potřebovat asi tak kilo menších rajčat, například větších cherry rajčátek, která rozkrájíme na čtvrtky a vložíme do zapékací misky. Nemusí být moc velká, stačí keříčková nebo větší cherry rajčata. Nadrtíme nebo na plátky nakrájíme česnek, tady to nechám na vás a na tom, kolik snesete. Jeden až tři stroužky.

Posypeme rajčata, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, dobře promícháme a necháme péct na 180 stupňů asi 40 minut. Rajčatům se pečením vytvoří takové nahnědlé okraje. po ¾ hodině se můžete vrátit k troubě, vyndat misku a do rajčatové vrstvy vyhloubit tolik důlků, kolik sníte vajec.

Pro dvě osoby by měla být akorát 4 vejce. Zapékací misku pak vrátíme do trouby a počkáme dalších asi deset minut, než se vajíčka také teplem upečou.

Tahle dobrota je vynikající na toustech, na čerstvé bagetě, na topince nebo i jen tak a rozhodně jí budou slušet čerstvé bylinky. Ještě stále jich máme na zahrádkách a v květináčích naštěstí dost.

autor: dak

Související

  • Zapečené zelí s ovesnými vločkami

    Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.

  • Treska s rajčaty

    O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.