Makrela na grilu

Na gril může přijít všechno možné - od masa, přes sýry a zeleninu, až po ovoce. Oblíbené jsou i ryby. Náš posluchač pan Jiří Zavadil například rád griluje makrelu! Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.

Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.

Chtěli byste vyzkoušet makrelu podle jeho receptu? Proč ne? Rybu máme mraženou, takže ji necháme povolit, aby nebyla úplně zmrzlá, a samozřejmě omyjeme. Co s ní dál?

Ingredience
  • 1 mražená makrela
  • grilovací koření
  • sůl
  • česnek
  • petržel kudrnka

Zopakujeme si to: Pan Jiří rybu osolí, posype grilovacím kořením, rozetře česnek a přidá nakrájenou petržel kudrnku. Rybě prostrčí tlamou špejli nebo špízovou jehlu, provázkem přichytí ocas ryby k jehle, a postupně otáčí ze všech stran. Než měl pan Jiří doma gril, tak si makrelu dělal přímo na plátu starších kamen, ale teď už ji určitě bude grilovat.

V takovém případě postupujeme podobně, jen rybu rozřízneme z jedné strany ostrým nožem, abychom ji mohli okořenit uvnitř.

Na očištěný a olejem potřený gril se makrely pokládají nejprve kůží nahoru, poté se otočí a ještě pět minut dogrilují na mírnějším žáru. K makrelám výtečně chutnají grilovaná rajčata s parmazánem.

autor: dak

Související

  • Med na grilu

    Milovníci sladkého dobře znají ten pocit zabořit lžičku do hustého průhledného medu a labužnici ji pak strčit rovnou do úst.

  • Salát s grilovaným sýrem

    Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.