Vyhlášené sypané rohlíky paní Kubátové
Upéct si vlastní pečivo se spousta z nás naučila během týdnů covidové pandemie a někomu tato láska k pečení zůstala.
Šikovní milovníci pečení se ale do domácích chlebů a rohlíků pustili mnohem dříve a stačili si vydobýt slávu, jako třeba paní Stanislava Kubátová z Veselého Žďáru. Na sousedské slavnosti, kde lidé navzájem ochutnávali své rodinné dobroty, šly její rohlíky na dračku, a tak je skvělé, že se o svůj vynikající recept podělila.
- 2 kostky kvasnic
- Hrst cukru
- 1 l mléka
- 1,5 kg hladké mouky
- 18 g sádla
- Vejce na potření
- Semínka na posypání
Množství ingrediencí je na opravdu velkou spoustu rohlíků, takže vezmeme dvě kostky kvasnic, hrst cukru a trochy vlažného mléka, toho budeme celkem potřebovat litr a kilo a půl dobré hladké mouky. Když kvásek vzejde, přilejeme jej do mísy, kde už máme připravenou osolenou mouku. Přidáme zbytek mléka a 18 deka rozpuštěného vlažného sádla. Těsto by mělo být tak akorát.
Pořádně prohněteme a vytvarujeme šest až sedm bochánků. Ty rozválíme do kruhu a rádýlkem rozdělíme na osm dílů. Každý zamotáme od špičky do tvaru rohlíku a ty naskládáme s dostatečným odstupem vedle sebe na plechy.
Necháme vykynout a potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Kouzlo těchto rohlíků je v tom, že z jedné várky můžeme nadělat několik různých chutí, láká paní Stáňa Kubátová: „Posypeme tím, co je doma – sezamem, mákem, kmínem, sýrem, dá se na to dát anglická slanina, dovnitř se dá dát párek a zamotat už celý rohlík s párečkem,“ a ani další fantazii se meze nekladou.
Související
-
Jablečný koláč s ořechy
Sdílení dobrot a receptů mezi sousedy je skvělý nápad, zvlášť když se zapojí spousta rodin a neváhají se o své rodinné poklady podělit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.