Vídeňský knedlík
Nedávno jsme míchali dvě přílohy dohromady, dnes si dáme tip na jednu přílohu, zato pořádně vydatnou.
Kde se v rodinách talent a láska ke kuchařině dědí, tam to voní a chutná ještě lépe. Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic měla babičku i maminku rozené Rakušanky, a tak není divu, že se naučila spoustu dobrot z naší sousední kuchyně. Například nadýchanou přílohu k masu.
- 8 rohlíků
- 4 vajíčka
- sekaná petrželka
- trocha mouky
- sůl
- trocha vařícího mléka
„Maminka dělávala knedlíky, kterým říkala vídeňské knedlíky. To se vzalo osm rohlíků, čtyři vajíčka, petrželka, trošilinku mouky se tam dalo, sůl, a zalilo se to mlékem. To mléko ale muselo být vařící a uvařilo se to normálně ve vodě. Když se vytáhly a rozkrojily, vypadaly, jako by byly sražené, ale nebyly, naopak to je vynikající velice chutný knedlík.“
Vídeňský knedlík se netvaruje do dlouhé šišky, ale v dlaních se těsto uhladí do koule. Tyto koule se potom vhazují do vařící vody a přibližně za osm minut jsou hotové. Po rozkrojení svou mozaikou z housek či rohlíků a petržele připomínají karlovarský knedlík a jako příloha se hodí ke všemu.
„Používali jsme to k omáčkám nebo k zelí a masu, a tyto knedlíky mají jednu výhodu – na rozdíl od kynutých nebo jiných knedlíků, do druhého dne, pokud zbydou, tak neokorají,“ usmívá se Marie Kosová.
Související
-
Marinovaná kuřecí křidélka
Když si pořídím kuřecí křidélka, většinou je hodím do vývaru, abychom měli dobrou polévku.
-
Šťavnatá vepřová pečeně
Vepřová pečeně je to nejlibovější, co z vepřového masa můžeme pořídit. Váleček masa je obvykle úplně libový bez blan a šlach, jen kolem dokola je tenká vrstvička tuku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.