Rozmačkané brambory

Brambory jsou opravdu úžasné a na podzim, kdy bývají čerstvě vykopané ze země, chutnají nejlépe v těch nejjednodušších úpravách. 

Nedávno mě nahlas rozesmál recept, který začínal tím, že máme do každé brambory pořádně praštit. To je jasné, že jsem to musela vyzkoušet! Nakonec z toho byla obrovská dobrota a hit v naší domácnosti. 

Ingredience
  • 12 brambor
  • 200 g slaniny
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • pažitka
  • zelenina

Takže brambory si nejprve důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Pak je rozložíme na plech na pečící papír – a teď přijde ta fáze – prásk do každé brambory, aby se rozmáčkla. V tomto tvaru je zakápneme olivovým olejem, osolíme a asi čtvrt hodiny pečeme na teplotě 180 stupňů. 

Mezitím si opečeme slaninu nakrájenou na nudličky, křupavé kousky vyndáme z pánve a do vyškvařeného sádla rozbijeme dvě vajíčka, aby se nám udělala krásná volská oka. 

Nezapomenem je osolit a opepřit a můžeme servírovat – brambory na talíř, posypeme je slaninou, vedle položíme volské oko a dozdobíme bylinkami a zeleninou. Krásně vypadají listy ledového salátu, rajčátka a pažitka. Rozmáčklé brambory jsou skvělé i s postrouhaným sýrem. 

autor: dak

Související