Rozmačkané brambory
Brambory jsou opravdu úžasné a na podzim, kdy bývají čerstvě vykopané ze země, chutnají nejlépe v těch nejjednodušších úpravách.
Nedávno mě nahlas rozesmál recept, který začínal tím, že máme do každé brambory pořádně praštit. To je jasné, že jsem to musela vyzkoušet! Nakonec z toho byla obrovská dobrota a hit v naší domácnosti.
- 12 brambor
- 200 g slaniny
- 4 vejce
- sůl, pepř
- pažitka
- zelenina
Takže brambory si nejprve důkladně omyjeme a uvaříme ve slupce do poloměkka. Pak je rozložíme na plech na pečící papír – a teď přijde ta fáze – prásk do každé brambory, aby se rozmáčkla. V tomto tvaru je zakápneme olivovým olejem, osolíme a asi čtvrt hodiny pečeme na teplotě 180 stupňů.
Mezitím si opečeme slaninu nakrájenou na nudličky, křupavé kousky vyndáme z pánve a do vyškvařeného sádla rozbijeme dvě vajíčka, aby se nám udělala krásná volská oka.
Nezapomenem je osolit a opepřit a můžeme servírovat – brambory na talíř, posypeme je slaninou, vedle položíme volské oko a dozdobíme bylinkami a zeleninou. Krásně vypadají listy ledového salátu, rajčátka a pažitka. Rozmáčklé brambory jsou skvělé i s postrouhaným sýrem.
Související
-
Brambory se sýry a bylinkami zapečené v remosce
Asi víte, že remoska je český vynález a že si ve světě vydobyla jméno. Myslím, že se brzy opět rozšíří i u nás, protože oproti klasické troubě výrazně ušetří elektřinu.
-
Gratinované brambory s bylinkami a česnekem
Když nechcete podávat jen tak obyčejné brambory, ale přejete si, aby se rozplývaly v ústech, aby chutnaly po smetaně a bylinkách, připravte si je zapečené v troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.