Vánoční perníčky z Vrátek

Kde je nápis pekárna, tam se peče – ať už denní pečivo nebo dobroty ke kávě či na sváteční stůl. V pekárně Vrátka v Třebíči tomu není jinak.

Kromě chleba, zákusků, dezertů, sušenek a tradičního židovského cukroví se tam před Vánoci rozvoní perníčky! Při návštěvě jsem se samozřejmě poptala na recept, jaký ve Vrátkách používají.

Ingredience
  • 800 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 15 g jedlé sody
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • 125 g medu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • špetka mleté skořice

Prozradila mi ho vedoucí pekárny Alena Koudelová: „Všechno smícháme buď ručně, nebo v robotu, pak vyvalujeme plát a vykrajujeme tvary, jaké se nám líbí. Pečeme na 170 stupňů zhruba 8 minut. Po vyndání z trouby ještě horké potíráme vajíčkem, holky tady mají rozšlehané vajíčko s trochu vody. Necháme zaschnout a pak se zdobí normálně klasickou bílkovou polevou. Perníčky pečeme hodně dopředu, protože jsou lepší, když jsou uleželé i měsíc, ale když jsou tvrdší, tak stačí přidat kousek jablka, ony chytnou tu vlhkost a změknou,“ usmívá se Alena Koudelová.

Perníčky i cukroví nejlépe ukládáme do chladu, když nemrzne, tak na balkón, jinak raději do spíže, kde není topení. Pro změknutí přidáme do krabičky kousek jablka, ale stejně zafunguje i krajíc chleba.

autor: dak

Související

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.