Vánoční perníčky z Vrátek
Kde je nápis pekárna, tam se peče – ať už denní pečivo nebo dobroty ke kávě či na sváteční stůl. V pekárně Vrátka v Třebíči tomu není jinak.
Kromě chleba, zákusků, dezertů, sušenek a tradičního židovského cukroví se tam před Vánoci rozvoní perníčky! Při návštěvě jsem se samozřejmě poptala na recept, jaký ve Vrátkách používají.
- 800 g hladké pšeničné mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 300 g cukru moučka
- 15 g jedlé sody
- 4 vejce
- 125 g másla
- 125 g medu
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- špetka mleté skořice
Prozradila mi ho vedoucí pekárny Alena Koudelová: „Všechno smícháme buď ručně, nebo v robotu, pak vyvalujeme plát a vykrajujeme tvary, jaké se nám líbí. Pečeme na 170 stupňů zhruba 8 minut. Po vyndání z trouby ještě horké potíráme vajíčkem, holky tady mají rozšlehané vajíčko s trochu vody. Necháme zaschnout a pak se zdobí normálně klasickou bílkovou polevou. Perníčky pečeme hodně dopředu, protože jsou lepší, když jsou uleželé i měsíc, ale když jsou tvrdší, tak stačí přidat kousek jablka, ony chytnou tu vlhkost a změknou,“ usmívá se Alena Koudelová.
Perníčky i cukroví nejlépe ukládáme do chladu, když nemrzne, tak na balkón, jinak raději do spíže, kde není topení. Pro změknutí přidáme do krabičky kousek jablka, ale stejně zafunguje i krajíc chleba.
Související
-
Perníčky, které chutnají dětem
Těch nejlepších osvědčených receptů na perníčky je tolik, kolik pekařů si stoupá každoročně k válu, aby vykrájeli sladké kořeněné dobroty.
-
Rychlé skautské perníčky
Není nad osvědčený recept na perníčky, které se mohou napéct rychle, snadno a dají se jíst při každé příležitosti.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.