Perníčky, které chutnají dětem
Těch nejlepších osvědčených receptů na perníčky je tolik, kolik pekařů si stoupá každoročně k válu, aby vykrájeli sladké kořeněné dobroty.
My jsme doma léta pekli perníčky s velkou dávkou kakaa, aby byly pěkně tmavé, ale nepracovalo se nám s těstem dobře, a děti to přestalo bavit. Naštěstí jsme našli jiný recept, který děti do naší knihy receptů ohodnotily několika slovy a mnoha vykřičníky: Perníčky lepší a chutnější, péct!
- 400 gramů hladké mouky
- 140 g cukru moučky
- 100 g másla
- 2 vajíčka
- 2 plné lžíce medu
- 2 lžičky koření do perníku
- 1 lžičku sody
Nejprve smícháme cukr, vejce a máslo, přidáme med a postupně přisypáváme mouku s kořením a sodou. Dobře propracované těsto necháme chvíli odležet v chladu a pustíme se do práce. Jak na to nám řekne Míša Kubíková, bez níž by pečení u nás doma nešlo: „Nejdřív se těsto musí rozválet, a potom se musí vykrojit perníčky vykrájovátky. My máme doma třeba srdíčka, kytičky, hvězdičky nebo panáčka. Potom se perníčky dají na plech a do trouby. Po upečení se natřou žloutkem z vajíčka a pak se různě zdobí,“ říká Míša.
Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů a stačí jim zhruba 8 minut, žloutkem natřeme ještě horké a zdobíme bílkovou polevou. Když se nám s tím ale nechce dělat, posypeme perníčky jednoduše barevným zdobením a necháme uležet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.