Perníčky, které chutnají dětem

Těch nejlepších osvědčených receptů na perníčky je tolik, kolik pekařů si stoupá každoročně k válu, aby vykrájeli sladké kořeněné dobroty.

My jsme doma léta pekli perníčky s velkou dávkou kakaa, aby byly pěkně tmavé, ale nepracovalo se nám s těstem dobře, a děti to přestalo bavit. Naštěstí jsme našli jiný recept, který děti do naší knihy receptů ohodnotily několika slovy a mnoha vykřičníky: Perníčky lepší a chutnější, péct!

400 gramů hladké mouky

140 g cukru moučky

100 g másla

2 vajíčka

2 plné lžíce medu

2 lžičky koření do perníku

1 lžičku sody

Nejprve smícháme cukr, vejce a máslo, přidáme med a postupně přisypáváme mouku s kořením a sodou. Dobře propracované těsto necháme chvíli odležet v chladu a pustíme se do práce. Jak na to nám řekne Míša Kubíková, bez níž by pečení u nás doma nešlo: „Nejdřív se těsto musí rozválet, a potom se musí vykrojit perníčky vykrájovátky. My máme doma třeba srdíčka, kytičky, hvězdičky nebo panáčka. Potom se perníčky dají na plech a do trouby. Po upečení se natřou žloutkem z vajíčka a pak se různě zdobí,“ říká Míša.

Perníčky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů a stačí jim zhruba 8 minut, žloutkem natřeme ještě horké a zdobíme bílkovou polevou. Když se nám s tím ale nechce dělat, posypeme perníčky jednoduše barevným zdobením a necháme uležet.