Rychlé skautské perníčky
Není nad osvědčený recept na perníčky, které se mohou napéct rychle, snadno a dají se jíst při každé příležitosti. Takový mi dal pan Jan Pavlásek, celoživotní skaut, který je napekl doslova před pár dny. Recept nosí celý život v hlavě a mohl se o něj podělit.
- 140 g moučkového cukru
- 100 g tuku
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- trocha kakaa
- 400 g hladké mouky
- 1 žloutek na potření
Cukr, máslo nebo hera, vajíčka med a koření se zpracují v mixéru. „Ještě do mixéru se přidá trochu kakaa a nakonec mouka. Zamícháte si to a vyklopíte na vál, a tam si to těsto rukou zpracujete, za chviličku je hotové,“ radí Jan Pavlásek.
Rukou zpracované těsto necháme odležet do druhého dne v chladu, aby se chutě lépe spojily, ale pokud spěcháte, není to nutné. „Můžete perníčky dělat už za půl hodiny, ale druhý den je to lepší. Pečou se při 180 stupních 4 minut po jedné straně a pak obrátíte plech a pečete ještě tři minuty,“ dodává skaut.
Ještě horké se perníčky jako obvykle potírají rozšlehaným žloutkem. Zdobení perníčků bílkovou polevou nechám na vás, ale rozhodně se dají jíst i bez ní. A protože naši malí skauti se chystají na výlet a budou potřebovat doplnit energii, pouštím se do perníčků.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.