Rychlé skautské perníčky
Není nad osvědčený recept na perníčky, které se mohou napéct rychle, snadno a dají se jíst při každé příležitosti. Takový mi dal pan Jan Pavlásek, celoživotní skaut, který je napekl doslova před pár dny. Recept nosí celý život v hlavě a mohl se o něj podělit.
- 140 g moučkového cukru
- 100 g tuku
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- trocha kakaa
- 400 g hladké mouky
- 1 žloutek na potření
Cukr, máslo nebo hera, vajíčka med a koření se zpracují v mixéru. „Ještě do mixéru se přidá trochu kakaa a nakonec mouka. Zamícháte si to a vyklopíte na vál, a tam si to těsto rukou zpracujete, za chviličku je hotové,“ radí Jan Pavlásek.
Rukou zpracované těsto necháme odležet do druhého dne v chladu, aby se chutě lépe spojily, ale pokud spěcháte, není to nutné. „Můžete perníčky dělat už za půl hodiny, ale druhý den je to lepší. Pečou se při 180 stupních 4 minut po jedné straně a pak obrátíte plech a pečete ještě tři minuty,“ dodává skaut.
Ještě horké se perníčky jako obvykle potírají rozšlehaným žloutkem. Zdobení perníčků bílkovou polevou nechám na vás, ale rozhodně se dají jíst i bez ní. A protože naši malí skauti se chystají na výlet a budou potřebovat doplnit energii, pouštím se do perníčků.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.