Tvarůžkový salát

Tvarůžky, chcete-li Olomoucké tvarůžky, se sice nevyrábějí v Olomouci, jsou ale takříkajíc legendou české kuchyně. Lze je použít i jako součást salátu.

Ingredience
  • 1 balení tvarůžků
  • 1 menší červená řepa
  • 1/2 malé cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce medu
  • Balzamikový ocet
  • Sůl, pepř

Tvarůžky neboli syrečky podle mých zkušeností lidé buď bezvýhradně milují, nebo se zacpaným nosem prchají z místnosti a nechtějí o nich ani slyšet. Pokud také patříte k té první skupině, zkuste se mnou tvarůžky trochu jinak. Normálně je mám nejraději s máslem a čerstvým pečivem, ale objevila jsem i variantu – tvarůžky v salátu.

Nejprve si vezmu menší červenou řepu, kterou oloupu a v alobalu upeču v troubě. Mezitím si nakrájím balíček tvarůžků na kousky a připravím salátový dresink – půl cibulky na malé kousíčky, dvě lžíce olivového oleje, lžíci medu a kapku balzamikového octa.

Všechno důkladně promíchám, přidám sůl a špetku pepře. Pečenou řepu nakrájím na tenké plátky, přidám tvarůžky a hrst rukoly. Nakonec to zakapu dresinkem a znovu zamíchám.

K ingrediencím je možné přidat i salátovou okurku nakrájenou na velmi tenká kolečka.

autor: dak

Související

  • Tvarůžková smršť

    Z dětství mám jeden silný zážitek. Když jsme s rodiči přijeli do vymrzlé chatičky na Vysočině a čekali, než se vytopí, svačili jsme.