Tvarůžkový salát
Tvarůžky, chcete-li Olomoucké tvarůžky, se sice nevyrábějí v Olomouci, jsou ale takříkajíc legendou české kuchyně. Lze je použít i jako součást salátu.
- 1 balení tvarůžků
- 1 menší červená řepa
- 1/2 malé cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- Balzamikový ocet
- Sůl, pepř
Tvarůžky neboli syrečky podle mých zkušeností lidé buď bezvýhradně milují, nebo se zacpaným nosem prchají z místnosti a nechtějí o nich ani slyšet. Pokud také patříte k té první skupině, zkuste se mnou tvarůžky trochu jinak. Normálně je mám nejraději s máslem a čerstvým pečivem, ale objevila jsem i variantu – tvarůžky v salátu.
Nejprve si vezmu menší červenou řepu, kterou oloupu a v alobalu upeču v troubě. Mezitím si nakrájím balíček tvarůžků na kousky a připravím salátový dresink – půl cibulky na malé kousíčky, dvě lžíce olivového oleje, lžíci medu a kapku balzamikového octa.
Všechno důkladně promíchám, přidám sůl a špetku pepře. Pečenou řepu nakrájím na tenké plátky, přidám tvarůžky a hrst rukoly. Nakonec to zakapu dresinkem a znovu zamíchám.
K ingrediencím je možné přidat i salátovou okurku nakrájenou na velmi tenká kolečka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka