Tvarohové bochánky
Není to nijak výstavní buchta, ale je překvapivě dobrá, sladká a díky tvarohu velmi vláčná, prostě se vám bude rozplývat na jazyku.
Mluvím o tvarohových bocháncích, které jsou inspirované vegetariánskou kuchařkou a chutnají všem. Možná i díky tomu, že jsou plné oříšků a rozinek. Recept mi poradila Katka Petrlíková, která vaří i peče moc ráda.
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu tučného
- 150 g cukru přírodního
- 150 g hery
- 1,5 prášku do pečiva
- 5 lžic mléka
- rozinky, oříšky množství dle chuti
„Je to velice jednoduché – z tvarohu, rozpuštěné Hery, cukru a mléka vytvořím směs, přidám do ní mouku s práškem, rozinky a oříšky, vypracuji těsto. Udělám z něj dva bochánky a ty peču 45 minut při 160 stupních. Ten bochánek bude mít výbornou chuť, když tam dám hodně a různých oříšků. Aby to nebylo jen takové jednoduché, ale je to takový víkendový moučník pro někoho, kdo není příliš náročný.“
Katka také připomíná, abyste se při prvním pečení nelekli jako ona, že bochánky uvnitř nejsou dopečené, ony totiž jsou, ale díky tvarohu jsou krásně vláčné a rozhodně vám z nich u kafíčka nezaskočí. Tak je taky vyzkoušejte a dobrou chuť!
Související
-
Borůvkový tvaroh
Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.
-
Tvaroh nemusí být kyselý. Je třeba vyhrát si s mlékařskými kulturami
Jogurt, při kterém se vám kyselostí nesvírají ústa, tvaroh, který nevyteče z buchty. Tento cíl si vytyčila Dagmar Dušková z Červené Lhoty na Třebíčsku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.