Tvaroh nemusí být kyselý. Je třeba vyhrát si s mlékařskými kulturami

5. září 2019

Jogurt, při kterém se vám kyselostí nesvírají ústa, tvaroh, který nevyteče z buchty, a sýr který není přesolený. Tento cíl si vytyčila Dagmar Dušková z Červené Lhoty na Třebíčsku.

Založila vlastní sýrárnu a nikdo by si teď nepomyslel, že její původní obor je elektro. 

„Já jsem začala kvůli dceři, která mi nechtěla jíst mléčné výrobky,“ říká Dagmar Dušková, majitelka malé sýrárny v Červené Lhotě na Třebíčsku. Svůj první čerstvý sýr vyrobila za pomoci známé, která už měla zkušenosti. „A dcera to začala jíst,“ vzpomíná na své sýrařské začátky. Dnes už nevyrábí jen čerstvé sýry. Pouští se i do zrajících, a z mléka vyrábí i máslo, jogurty, jogurtová mléka nebo tvaroh.

Mlékárenské výrobky, Červená Lhota na Třebíčsku

V zavařovacím hrnci probíhá fermentace jogurtů

Provozovna Dagmar Duškové připomíná kuchyň. V jedné místnosti za přísných hygienických podmínek mléko pasterizuje, chladí a míchá s kulturami a syřidly. Využití našel i domácí elektrický zavařovací hrnec. „V tom probíhá fermentace jogurtů a jogurtových mlék,“ dodává sýrařka. Ráda si hraje s novými chutěmi a příchutěmi, vždy ale dbá na kvalitu a původ surovin. Snaží se také, aby její výrobky nebyly zbytečně kyselé, a nebylo nutné je doslazovat.

Makový sýr je spojení živočišných a rostlinných bílkovin

Jednou z posledních novinek ze sýrárny Dagmar Duškové je makový čerstvý sýr, který dokonce získal označení Regionální potravina. „Našel si mě Karel Jonák z olejového mlýnu Petráveč. Říkal, ať udělám sýr s mákem,“ popisuje vznik nového výrobku sýrařka. Do sýra nepřidává klasické modré semínko, ale makový protein s bílého máku. „Karel Jonák vylisuje mák, získá olej, a to, co zůstane, tak pomele. To dávám do sýru,“ vysvětluje Dagmar Dušková. „Je to spojení živočišných a rostlinných bílkovin,“ dodává. 

Dagmar Dušková, sýrařka