Kopretina v trávě
Že ke každému obědu nemusí být maso, to věděli už naši předkové a dost možná se takto budou stravovat i naše vnoučata.
- 2 brambory
- máslo
- smetana
- hrst pažitky
- 1 vejce
- sůl
Příprava bezmasého oběda pak sice vyžaduje fantazii, ale na druhou stranu pro vydatný, vyvážený a navíc barevně hezký oběd nejsou potřeba žádné exotické suroviny. Stačí jich jen pár, a většinou je navíc máme doma, když tedy konkrétně mluvíme o oblíbeném obědě, jaký si občas dopřejí v domově pro seniory v Onšově.
Jeho bývalý ředitel Václav Jaroš popsal pokrm nazvaný kopretina v trávě: „Je to vajíčko, které se upraví tak, uprostřed je žloutek, bílek se rozkrájí na lístky a položí se to na uvařené brambory nebo kaši, do které je zamíchán šnytlík neboli pažitka. To mají naši klienti rádi. Je to hezké a není to těžké na přípravu.“
No, a protože snad opravdu nemůže být nic jednoduššího, než si uvařit bramborovou kaši, dochutit si ji smetanou a hromadou pažitky, doprostřed posadit vařené vajíčko ve tvaru kopretiny a doplnit oběd salátem či čerstvými rajčaty, zvládla jsem tento recept taky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.