Kopretina v trávě

Že ke každému obědu nemusí být maso, to věděli už naši předkové a dost možná se takto budou stravovat i naše vnoučata. 

Ingredience
  • 2 brambory
  • máslo
  • smetana
  • hrst pažitky
  • 1 vejce
  • sůl

Příprava bezmasého oběda pak sice vyžaduje fantazii, ale na druhou stranu pro vydatný, vyvážený a navíc barevně hezký oběd nejsou potřeba žádné exotické suroviny. Stačí jich jen pár, a většinou je navíc máme doma, když tedy konkrétně mluvíme o oblíbeném obědě, jaký si občas dopřejí v domově pro seniory v Onšově. 

Jeho bývalý ředitel Václav Jaroš popsal pokrm nazvaný kopretina v trávě: „Je to vajíčko, které se upraví tak, uprostřed je žloutek, bílek se rozkrájí na lístky a položí se to na uvařené brambory nebo kaši, do které je zamíchán šnytlík neboli pažitka. To mají naši klienti rádi. Je to hezké a není to těžké na přípravu.“

No, a protože snad opravdu nemůže být nic jednoduššího, než si uvařit bramborovou kaši, dochutit si ji smetanou a hromadou pažitky, doprostřed posadit vařené vajíčko ve tvaru kopretiny a doplnit oběd salátem či čerstvými rajčaty, zvládla jsem tento recept taky.

Související

  • Bylinková omeleta

    Nadšení z jarní čerstvě zelené barvy v kuchyni u mě nepolevuje, a tak stále hledám jídla, kam by se dala hodit hrst, nebo i více hrstí zelených bylinek. 

  • Vaječná bábovka

    Když se řekne bábovka, většina z nás si představí sladkou klasiku ke kávičce, ať už je uvnitř kakaová, ořechová, šlehačková nebo olejová.