Třešňový dezert clafoutis

Je čas třešní a v mnoha domácnostech se peče bublanina. Jestli máte chuť vyzkoušet trochu jiný dezert, je tu možnost nakouknout do francouzské kuchyně.

Ingredience
  • 500 g třešní bez pecek
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce třešňové pálenky
  • 1 lžíce rozpuštěného másla na vymazání
  • Na těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 střední vejce
  • 3 (střední) žloutky
  • 90 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 70 g másla
  • 160 ml mléka
  • 160 ml smetany ke šlehání

Třešňový dezert clafoutis pochází z kraje Limousin, ale rozšířil se odsud do světa.

Budeme potřebovat půl kila vypeckovaných třešní a třešňovou pálenku, snad nějakou v komoře objevíme. Promícháme je s jednou lžící cukru a jednou lžící pálenky a necháme hodinu odpočívat. Pak vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme opět krupicovým cukrem.

Mezitím si smícháme deset deka hladké mouky se špetkou soli, cukrem a trochou citronové kůry. Vmícháme jedno celé vejce a k tomu tři žloutky a ovoníme lžičkou vanilkového extraktu. Do těsta pomalu přidáváme sto šedesát mililitrů mléka, stejné množství šlehačky a úplně na závěr sedm deka rozpuštěného másla. Opatrně prošleháváme dohladka.

Třešně poklademe na dno formy, zalijeme těstem a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny. Troubu otevřeme až na konci, nikoli v průběhu pečení. A protože cukru není u dezertu nikdy dost, před podáváním dílky clafoutisu znovu pocukrujeme. A pozor, správně se clafoutis podává horký, takže raději někde ve stínu. ​

autor: dak

Související

  • Drobenkové variace

    Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.

  • Letní banánové variace

    Banán, to je moje každodenní svačina. Asi mi chybí železo nebo draslík, prý si o to tělo řekne. A banán, to je úžasná zásobárna všech možných vitamínů.

  • Kynutý ovocný koláč

    Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.