Drobenkové variace
Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.
Má několik úžasných výhod – je velmi rychlá a jednoduchá. A také je nesmírně variabilní, což znamená, že se dá obměňovat, vylepšovat a každou z jejích tří částí nahradit.
2 díly mouka
1 díl máslo
1 díl cukr
Základem je mouka, cukr a máslo. Tady už se názory pekařů a pekařek začínají různit. Mouka – jedině hladká! Ovšem když ji vyměníte za polohrubou nebo dokonce hrubou, bude křupavější. Cukr musí být moučka? Ale nemusí, když vám doma dojde, klidně dejte pískový, nic se nestane. Když použijete krystalový, bude křupat, když třtinový, dodáte drobence exotičtější chuť.
Zapomněli jste změknout máslo? Nic se neděje, použijte rostlinný olej, drobenka bude dobrá i s ním.
Chcete, aby drobenka voněla? Přidejte vanilkový cukr! A tak dále bychom mohli pokračovat až do večera. Prostě u drobenky nic není problém.
A pokud jde o vylepšení, stačí přidat jednu ingrediencí, nejlépe pokaždé jinou, podle toho, jaký koláč právě pečete. Účastnice pochoutkového roku Maria Kocjanová navrhuje ke švestkovému koláči přidat do drobenky mák a k jahodovému zase kokos: „Mák a švestky bych řekla, že se k sobě hodí. Podle toho, jaké recepty dělám, jaké ovoce tam je, tak přidám, třeba k jahodám dám kokos do drobenky trochu, protože je fakt dobrý.“
Oříšky, marcipán…
Do drobenky můžete přidat třeba i oříšky, vločky nebo marcipán. Našim dětem chutná, když je i drobenka čokoládová, nejen koláč, a tak někdy přisypu kakaový prášek. K jablkám se hodí rozdrobené piškoty, a ke švestkám nebo dýni zase podzimní skořice.
Zkoušejte a ochutnávejte, variací je nekonečně mnoho. Drobenka se jednoduše promne mezi prsty, ale dá se i hodit do robotu či sekáčku a promixovat. Pokud vám zbude, dá se i zmrazit.
Související
-
Letní banánové variace
Banán, to je moje každodenní svačina. Asi mi chybí železo nebo draslík, prý si o to tělo řekne. A banán, to je úžasná zásobárna všech možných vitamínů.
-
Kynutý ovocný koláč
Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.