Drobenkové variace

Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.

Má několik úžasných výhod – je velmi rychlá a jednoduchá. A také je nesmírně variabilní, což znamená, že se dá obměňovat, vylepšovat a každou z jejích tří částí nahradit.

2 díly mouka

1 díl máslo

1 díl cukr

Základem je mouka, cukr a máslo. Tady už se názory pekařů a pekařek začínají různit. Mouka – jedině hladká! Ovšem když ji vyměníte za polohrubou nebo dokonce hrubou, bude křupavější. Cukr musí být moučka? Ale nemusí, když vám doma dojde, klidně dejte pískový, nic se nestane. Když použijete krystalový, bude křupat, když třtinový, dodáte drobence exotičtější chuť.

Zapomněli jste změknout máslo? Nic se neděje, použijte rostlinný olej, drobenka bude dobrá i s ním.

Chcete, aby drobenka voněla? Přidejte vanilkový cukr! A tak dále bychom mohli pokračovat až do večera. Prostě u drobenky nic není problém.

A pokud jde o vylepšení, stačí přidat jednu ingrediencí, nejlépe pokaždé jinou, podle toho, jaký koláč právě pečete. Účastnice pochoutkového roku Maria Kocjanová navrhuje ke švestkovému koláči přidat do drobenky mák a k jahodovému zase kokos: „Mák a švestky bych řekla, že se k sobě hodí. Podle toho, jaké recepty dělám, jaké ovoce tam je, tak přidám, třeba k jahodám dám kokos do drobenky trochu, protože je fakt dobrý.“

Oříšky, marcipán…

Do drobenky můžete přidat třeba i oříšky, vločky nebo marcipán. Našim dětem chutná, když je i drobenka čokoládová, nejen koláč, a tak někdy přisypu kakaový prášek. K jablkám se hodí rozdrobené piškoty, a ke švestkám nebo dýni zase podzimní skořice.

Zkoušejte a ochutnávejte, variací je nekonečně mnoho. Drobenka se jednoduše promne mezi prsty, ale dá se i hodit do robotu či sekáčku a promixovat. Pokud vám zbude, dá se i zmrazit.

autor: dak

Související

  • Letní banánové variace

    Banán, to je moje každodenní svačina. Asi mi chybí železo nebo draslík, prý si o to tělo řekne. A banán, to je úžasná zásobárna všech možných vitamínů.

  • Kynutý ovocný koláč

    Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.