Drobenkové variace
Doba letních ovocných koláčů s drobenkou je tu. Drobenka, někde žmolenka je jejich neodmyslitelnou částí a každý koláč může dovést k naprosté dokonalosti.
Má několik úžasných výhod – je velmi rychlá a jednoduchá. A také je nesmírně variabilní, což znamená, že se dá obměňovat, vylepšovat a každou z jejích tří částí nahradit.
2 díly mouka
1 díl máslo
1 díl cukr
Základem je mouka, cukr a máslo. Tady už se názory pekařů a pekařek začínají různit. Mouka – jedině hladká! Ovšem když ji vyměníte za polohrubou nebo dokonce hrubou, bude křupavější. Cukr musí být moučka? Ale nemusí, když vám doma dojde, klidně dejte pískový, nic se nestane. Když použijete krystalový, bude křupat, když třtinový, dodáte drobence exotičtější chuť.
Zapomněli jste změknout máslo? Nic se neděje, použijte rostlinný olej, drobenka bude dobrá i s ním.
Chcete, aby drobenka voněla? Přidejte vanilkový cukr! A tak dále bychom mohli pokračovat až do večera. Prostě u drobenky nic není problém.
A pokud jde o vylepšení, stačí přidat jednu ingrediencí, nejlépe pokaždé jinou, podle toho, jaký koláč právě pečete. Účastnice pochoutkového roku Maria Kocjanová navrhuje ke švestkovému koláči přidat do drobenky mák a k jahodovému zase kokos: „Mák a švestky bych řekla, že se k sobě hodí. Podle toho, jaké recepty dělám, jaké ovoce tam je, tak přidám, třeba k jahodám dám kokos do drobenky trochu, protože je fakt dobrý.“
Oříšky, marcipán…
Do drobenky můžete přidat třeba i oříšky, vločky nebo marcipán. Našim dětem chutná, když je i drobenka čokoládová, nejen koláč, a tak někdy přisypu kakaový prášek. K jablkám se hodí rozdrobené piškoty, a ke švestkám nebo dýni zase podzimní skořice.
Zkoušejte a ochutnávejte, variací je nekonečně mnoho. Drobenka se jednoduše promne mezi prsty, ale dá se i hodit do robotu či sekáčku a promixovat. Pokud vám zbude, dá se i zmrazit.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka