Tipy na nejlepší kapustu

Zeleninu pětkrát denně, to už od odborníků víme. V zimě moc velký výběr není, ale přece jenom bychom měli kvůli svému zdraví a kondici toto pravidlo dodržovat. 

Například kapusta může být velká dobrota. Navíc kapusta patří k dalším typicky zimním jídlům našich krajin, je neskutečně zdravá, a když ji nerozvaříte, překvapí vás i to, jak je chutná.

Když budete znát pár triků, jak s kapustou nakládat, určitě to vyjde – kupovat bychom měli těžkou hlávku, která je na pohled čerstvá. Vnější tuhé zelené listy je dobré odstranit a ty světlé vnitřní rozebrat a opláchnout nebo na chvíli namočit do vody.

Pak půjdou snadno vykrájet tuhá žebra a košťál. Krouháme jen ty jemné části listů kapusty a nejlépe hodně. Ale pojďme už k úpravě!

Ingredience
  • hlávka kapusty
  • máslo
  • trocha vody na podlití
  • sůl

Často se řídím tím, že na másle chutná všechno výtečně a u kapusty to platí také. Jemně nakrouhané listy jsou měkké daleko dříve, než zelenina zešedne a začne vydávat typický zápach. Další rada proto zní – dusit jen malou chvíli!

Když ji dostatečně osolíme, podusí se na vlastní šťávě tak, že bude chutnat nasládle a bude měkká a voňavá. Pak už si k ní můžete přidat vepřovou pečeni, nebo ji přihodit do zeleninové směsi.

autor: dak

Související

  • Ricottové nočky

    Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky. 

  • Rýžové placičky

    Se smaženými placičkami se to má podobně, jako s osmaženými krutony v krémové polévce. Všichni se po nich jen olizují, i když se do nich schová cokoli. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.