Tipy na nejlepší kapustu
Zeleninu pětkrát denně, to už od odborníků víme. V zimě moc velký výběr není, ale přece jenom bychom měli kvůli svému zdraví a kondici toto pravidlo dodržovat.
Například kapusta může být velká dobrota. Navíc kapusta patří k dalším typicky zimním jídlům našich krajin, je neskutečně zdravá, a když ji nerozvaříte, překvapí vás i to, jak je chutná.
Když budete znát pár triků, jak s kapustou nakládat, určitě to vyjde – kupovat bychom měli těžkou hlávku, která je na pohled čerstvá. Vnější tuhé zelené listy je dobré odstranit a ty světlé vnitřní rozebrat a opláchnout nebo na chvíli namočit do vody.
Pak půjdou snadno vykrájet tuhá žebra a košťál. Krouháme jen ty jemné části listů kapusty a nejlépe hodně. Ale pojďme už k úpravě!
- hlávka kapusty
- máslo
- trocha vody na podlití
- sůl
Často se řídím tím, že na másle chutná všechno výtečně a u kapusty to platí také. Jemně nakrouhané listy jsou měkké daleko dříve, než zelenina zešedne a začne vydávat typický zápach. Další rada proto zní – dusit jen malou chvíli!
Když ji dostatečně osolíme, podusí se na vlastní šťávě tak, že bude chutnat nasládle a bude měkká a voňavá. Pak už si k ní můžete přidat vepřovou pečeni, nebo ji přihodit do zeleninové směsi.
Související
-
Ricottové nočky
Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky.
-
Rýžové placičky
Se smaženými placičkami se to má podobně, jako s osmaženými krutony v krémové polévce. Všichni se po nich jen olizují, i když se do nich schová cokoli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.