Rýžové placičky

Se smaženými placičkami se to má podobně, jako s osmaženými krutony v krémové polévce. Všichni se po nich jen olizují, i když se do nich schová cokoli. 

Jakákoli, i neoblíbená zelenina, jakékoli zbytky z ledničky i zbytky z oběda předchozího dne. Když někdy netrefím množství rýže, nemusím si díky následujícímu receptu lámat hlavu, co s ní. 

Ingredience
  • 400 g vařené rýže
  • 150 g strouhaného sýru
  • 2 vajíčka 
  • 100 g zeleniny
  • sůl
  • strouhanka
  • olej

Pokud mám alespoň 400 gramů, přidám si k ní 2 vajíčka, strouhaný sýr, jaký máme všichni doma rádi, asi 15 deka, cibulku a spoustu nakrájené orestované zeleniny, které se potřebujeme zbavit. Ideální příloha. 

Rýži nejprve promícháme se sýrem a vajíčkem, přidáme přibližně sto gramů nachystané zeleniny, dochutíme solí a konzistenci doladíme pomocí strouhanky, ale raději méně než více. Placičky smažíme v oleji dozlatova a po vytažení necháme tuk odsát do papírových ubrousků – přece jenom nechceme zbytečně tučnou přílohu. 

Ostatně, k placičkám se báječně hodí zelný salát. Můžeme smíchat bílé a červené zelí s mrkví a jablíčkem, obojím nastrouhaným na tenké nudličky a malou cibulí. Dochutíme troškou jablečného octa, olejem a špetkou cukru, pokud to salát potřebuje. Každopádně rýžové placičky dochutí salát tak dobře, že maso už není potřeba. 

autor: dak

Související

  • Smažené bramborové knedlíčky

    Když venku zuří počasí, že by psa nevyhnal, je ideální pustit se do vaření. Nejlépe nějaké ne úplně zdravé dobroty, na kterých si pak všichni pochutnají.

  • Kuře po italsku

    Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.