Rýžové placičky
Se smaženými placičkami se to má podobně, jako s osmaženými krutony v krémové polévce. Všichni se po nich jen olizují, i když se do nich schová cokoli.
Jakákoli, i neoblíbená zelenina, jakékoli zbytky z ledničky i zbytky z oběda předchozího dne. Když někdy netrefím množství rýže, nemusím si díky následujícímu receptu lámat hlavu, co s ní.
- 400 g vařené rýže
- 150 g strouhaného sýru
- 2 vajíčka
- 100 g zeleniny
- sůl
- strouhanka
- olej
Pokud mám alespoň 400 gramů, přidám si k ní 2 vajíčka, strouhaný sýr, jaký máme všichni doma rádi, asi 15 deka, cibulku a spoustu nakrájené orestované zeleniny, které se potřebujeme zbavit. Ideální příloha.
Rýži nejprve promícháme se sýrem a vajíčkem, přidáme přibližně sto gramů nachystané zeleniny, dochutíme solí a konzistenci doladíme pomocí strouhanky, ale raději méně než více. Placičky smažíme v oleji dozlatova a po vytažení necháme tuk odsát do papírových ubrousků – přece jenom nechceme zbytečně tučnou přílohu.
Ostatně, k placičkám se báječně hodí zelný salát. Můžeme smíchat bílé a červené zelí s mrkví a jablíčkem, obojím nastrouhaným na tenké nudličky a malou cibulí. Dochutíme troškou jablečného octa, olejem a špetkou cukru, pokud to salát potřebuje. Každopádně rýžové placičky dochutí salát tak dobře, že maso už není potřeba.
Související
-
Smažené bramborové knedlíčky
Když venku zuří počasí, že by psa nevyhnal, je ideální pustit se do vaření. Nejlépe nějaké ne úplně zdravé dobroty, na kterých si pak všichni pochutnají.
-
Kuře po italsku
Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.