Ricottové nočky
Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky.
Chutná většinou v kombinaci s těstovinami a pečivem, ale my si dáme ricottové nočky, kterým nejvíce ze všeho sluší šalvějové máslo, říká autorka receptu Jana Zahrádková.
- 250 g ricotty (1 balení)
- 1 žloutek
- Špetka soli
- 30 g parmazánu
- Půl hrnku hladké mouky
- Máslo
- Šalvěj – čerstvá nebo sušená
„Vezmeme kelímek ricotty, smícháme se žloutkem a špetkou soli, nemusí jí být moc, protože pak se tam přidá 30 gramů parmazánu a je to slané dost. Půl hrnku hladké mouky a vypracuje se takové to lepivé těsto dost podobné těstu na tvarohové knedlíky.“
Z těsta vyrobím nočky a ty vaříme ve vroucí osolené vodě a lovíme je děrovanou lžící.
„Mezitím se na pánvi rozehřejeme máslo a vtom se nechá osmahnout a rozvonět šalvěj. Zkoušeli jsme to s různým kořením a bylinkami, čerstvými a sušenými, docela dobré to bylo i s rozmarýnem, ale ta šalvěj je opravdu nejlepší. V tom bylinkovém másle se ty nočky opečou. Udělá se na nich kůrčička, jak je v nich ten sýr, on se trochu roztaví a to je celé. Pak se to tím bylinkovým máslem může ještě přelít a podávat ke kuřecímu nebo jinému masu, ale i samostatně.“
Toto množství vyjde pro čtyři osoby jako příloha nebo pro dvě osoby jako celé jídlo.
Související
-
Kuře po italsku
Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít.
-
Pečené brambory s lososovým dipem
Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka