Kávový banánový chléb

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Zralé banány (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Kdyby mi někdo zakazoval pít kávu, se zlou by se potázal. Naštěstí takové nápady nikdo nemá a já si můžu kromě šálku vynikající kávy dávat i dezerty a zákusky.

Chuťově výtečnou kombinací pro mě je banánový chleba, který se dělá právě s kávou. Nejprve si překvapivě upečeme samotné banány – stačí dva nebo tři menší.

Ingredience
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku tmavého cukru
  • 1 kávové espresso
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2-3 pečené banány
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 70 g čokolády
  • 250 g zakysané smetany

Do vyhřáté trouby na 180 stupňů je položíme i se slupkou na plech s pečicím papírem a necháme je tam čtvrt hodiny. Zčernají, ale to vůbec nevadí.

Zatímco se pečou a pak chladnou, uvaříme si silné espresso a připravíme si těsto na chlebíček. Smícháme dvě vajíčka s polovinou hrnku třtinového cukru a utřeme do pěny. Přidáme kávu a oloupané banány, přilijeme půl hrnku rozpuštěného másla a vyšleháme.

Suché ingredience smícháme v jiné míse, tedy dva hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva a pozor, to nejlepší – deset deka vlašských ořechů, raději nasekaných a tabulku hořké čokolády, taky nasekané na kousky. Přisypeme do druhé mísy a doladíme čtvrt kilem zakysané smetany a vlijeme buď do kulaté dortové formy, ale raději do čtverhranné formy na chlebíček.

Navrch můžeme ještě posypat sekanými oříšky a upečeme, trvá to asi hodinu.

autor: dak

Související