Cibulový džem
Bez cibule se neobejde žádné jídlo, polévky, omáčky guláše, saláty, prostě nic. Ale aby cibule hrála hlavní roli v nějakém receptu, to se tak často nestává!
K nám se mailem dostal recept naší milé posluchačky, paní Jaroslavy Jandáčkové na cibulový džem, a ten tedy rozhodně stojí za vyzkoušení! Budeme potřebovat kilo cibule, kterou si nakrájíme nahrubo na půlkolečka, ale kdyby byly cibule obzvláště velké, tak i na čtvrtkolečka. Tloušťku by měla mít asi 3-4 milimetry.
- 1 kg cibule
- 100 g másla nebo sádla
- 100 ml octa (může být i balzamikový)
- 3-4 lžíce cukru
- 1 lžička tymiánu
- sůl, pepř
Potom si ve velkém hrnci nebo pánvi rozehřejeme tuk. Dobré je máslo, ale může být i sádlo a je ho potřeba deset deka. Vhodíme cibuli, stáhneme oheň nebo teplotu na minimum a mícháme a mícháme.
Potřebujeme, aby cibule zkaramelizovala a získala zlatavou barvu. Trvá to asi čtyřicet minut. Pak přilijeme deci octa, obyčejného nebo balsamikového. Přidáme asi 4 lžíce cukru, lžičku sušeného tymiánu a necháme ocet odpařit.
Cibulový džem ještě podle chuti dosolíme a lehce opepříme. Stejně jako u sladkých džemů jím naplníme vyvařené nebo sterilizované skleničky, zavřeme a je hotovo. Džem takto vydrží několik týdnů. A teď co s ním? Paní Jandáčová tuto dobrotu doporučuje ke grilovanému masu, k sýrům na grilu, na brambory místo klasické osmažené cibulky a uplatní se i jako jedna z vrstev na hamburgeru. Hodí se také jako dárek, když jdete na návštěvu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.