Punč nejen pro Mikuláše
Punč je nápoj, který si obvykle dáváme pro zahřátí, a vyznačuje se tím, že je horký, silný, a hodně voňavý po zimním koření. Zkusíme si jej připravit tak, aby se dal nabídnout hostům, ale třeba i promrzlým dětem?
Na základní verzi budeme potřebovat černý čaj, nejlépe s příchutí bergamotu, tedy druh earl grey. Uvaříme litr vody, zalijeme 3 sáčky čaje a necháme chvíli vylouhovat.
- 3 sáčky čaje (earl grey)
- 1 pomeranč
- kousek zázvoru
- celé skořice
- 4 celé badyány
- 4 hřebíčky
- 4 - 5 lžic javorového sirupu
- sladší kořeněný rum (pouze pro zletilé)
Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na plátky, a ty zase překrojíme na čtvrtiny. Ze zázvoru ukrojíme asi dvoucentimetrový kousek, oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si také koření – celou skořici, 4hvězdičky badyánu a 4 hřebíčky.
Do čaje, který máme v rendlíku na sporáku, přidáme na oslazení 4 – 5 lžíce javorového sirupu, vhodíme koření, zázvor i kousky pomeranče, ale několik si jich necháme na ozdobu na okraj skleničky.
Všechno ještě prohřejeme, ale nenecháme znovu přijít k varu. Pak můžeme rozlít punč dětem, a dospělým do zbytku přidat ještě deci kvalitního rumu, pro tento případ můžeme zvolit i rum sladký nebo kořeněný, promícháme a podáme dospělým.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.