Punč nejen pro Mikuláše
Punč je nápoj, který si obvykle dáváme pro zahřátí, a vyznačuje se tím, že je horký, silný, a hodně voňavý po zimním koření. Zkusíme si jej připravit tak, aby se dal nabídnout hostům, ale třeba i promrzlým dětem?
Na základní verzi budeme potřebovat černý čaj, nejlépe s příchutí bergamotu, tedy druh earl grey. Uvaříme litr vody, zalijeme 3 sáčky čaje a necháme chvíli vylouhovat.
- 3 sáčky čaje (earl grey)
- 1 pomeranč
- kousek zázvoru
- celé skořice
- 4 celé badyány
- 4 hřebíčky
- 4 - 5 lžic javorového sirupu
- sladší kořeněný rum (pouze pro zletilé)
Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na plátky, a ty zase překrojíme na čtvrtiny. Ze zázvoru ukrojíme asi dvoucentimetrový kousek, oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si také koření – celou skořici, 4hvězdičky badyánu a 4 hřebíčky.
Do čaje, který máme v rendlíku na sporáku, přidáme na oslazení 4 – 5 lžíce javorového sirupu, vhodíme koření, zázvor i kousky pomeranče, ale několik si jich necháme na ozdobu na okraj skleničky.
Všechno ještě prohřejeme, ale nenecháme znovu přijít k varu. Pak můžeme rozlít punč dětem, a dospělým do zbytku přidat ještě deci kvalitního rumu, pro tento případ můžeme zvolit i rum sladký nebo kořeněný, promícháme a podáme dospělým.
Související
-
Punč, který zahřeje a chutná
Úžasný nápoj, který ze zimy udělá docela snesitelné období, je punč. Zahřeje a chutná. Mezi punče patří i nealkoholické verze pro děti, ale my si dáme opravdu silný.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.