Punč nejen pro Mikuláše

Punč je nápoj, který si obvykle dáváme pro zahřátí, a vyznačuje se tím, že je horký, silný, a hodně voňavý po zimním koření. Zkusíme si jej připravit tak, aby se dal nabídnout hostům, ale třeba i promrzlým dětem?

Na základní verzi budeme potřebovat černý čaj, nejlépe s příchutí bergamotu, tedy druh earl grey. Uvaříme litr vody, zalijeme 3 sáčky čaje a necháme chvíli vylouhovat.

Ingredience
  • 3 sáčky čaje (earl grey)
  • 1 pomeranč
  • kousek zázvoru
  • celé skořice
  • 4 celé badyány
  • 4 hřebíčky
  • 4 - 5 lžic javorového sirupu
  • sladší kořeněný rum (pouze pro zletilé)

Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na plátky, a ty zase překrojíme na čtvrtiny. Ze zázvoru ukrojíme asi dvoucentimetrový kousek, oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravíme si také koření – celou skořici, 4hvězdičky badyánu a 4 hřebíčky.

Do čaje, který máme v rendlíku na sporáku, přidáme na oslazení 4 – 5 lžíce javorového sirupu, vhodíme koření, zázvor i kousky pomeranče, ale několik si jich necháme na ozdobu na okraj skleničky.

Všechno ještě prohřejeme, ale nenecháme znovu přijít k varu. Pak můžeme rozlít punč dětem, a dospělým do zbytku přidat ještě deci kvalitního rumu, pro tento případ můžeme zvolit i rum sladký nebo kořeněný, promícháme a podáme dospělým.

autor: dak

Související

  • Punč, který zahřeje a chutná

    Úžasný nápoj, který ze zimy udělá docela snesitelné období, je punč. Zahřeje a chutná. Mezi punče patří i nealkoholické verze pro děti, ale my si dáme opravdu silný.