Svíčková s karamelem na ohni

Největší audioportál na českém internetu

Svíčková s karamelem na ohni | Foto: Lucie Suchánková Hochmanová, Český rozhlas

Svíčková s karamelem na ohni

Tábory jsou v plném proudu a spousta dětí má štěstí, když jim vaří nějaká zapálená kuchařka nebo kuchař. Naše kolegyně Lucie Suchánková Hochmanová se z tábora právě vrátila a podělila se o recept na svíčkovou vařenou v polní kuchyni na ohni.

Tábory jsou v plném proudu a spousta dětí má štěstí, když jim vaří nějaká zapálená kuchařka nebo kuchař. Naše kolegyně Lucie Suchánková Hochmanová se z tábora právě vrátila a podělila se o recept na svíčkovou vařenou v polní kuchyni na ohni.

Ingredience
  • pro 30 lidí
  • 3 kg masa
  • špek na prošpikování
  • 6 balíčků zeleniny pod svíčkovou
  • ocet
  • nové koření, bobkový list
  • celý pepř
  • sůl
  • smetana
  • cukr na karamel

"Jedno z tajemství je pořádně suché dřevo, aby to dobře hořelo. Dále musí kuchař znát ty svoje pánve, kde to hřeje víc a kde míň," říká Lucie a přidává svůj recept: "Klasicky si naložím den předem maso, to prošpikuju, to naložím se zeleninou do láku, který si převařím z vody octa, bobkový list, nové koření, pepř, sůl a druhý den ho celé osmahnu, aby se hezky zatáhlo, protože ho vařím vcelku pro tolik lidí. Potom si na tom výpeku osmahnu zeleninu – mrkev, celer, petržel. Když je osmahnutá hezky dozlatova, tak vrátím maso, zaleju vodou a nechám vařit. Když je maso měkké, tak ho vyndám, nechám chvíli odpočinout a potom ho naporcuju. Zeleninu rozmixuju a přidám smetanu, aby se to zjemnilo. A takovým naším největším tajemstvím je karamel, to znamená, že si na pánvičce rozpustíme cukr a přiléváme ho do té omáčky. Když se leje karamel, tak ho kvedlačkou rozmícháváme, aby se ono to tak krásně osladí. Potom už jenom maximálně dosolím nebo přidám trochu citrónu, aby ta chuť byla vyvážená."

Je naprosto ohromné, že i takové jídlo se dá uvařit ve venkovní kuchyni a chutná jako z té nejlepší restaurace – a ne jen proto, že vyběhané a vyřáděné děti mají velký hlad. S tajnou přísadou – karamelem je to opravdová lahůdka.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat